
Drept urmare a lansării proiectului moldo-estonian „Siguranţa rutieră a copiilor din Moldova”, desfăşurat sub egida Ministerului Afacerilor Externe din Estonia şi a Fundaţiei „Southern Schooling Foundation” în cadrul Planului Estonian pentru Dezvoltarea Cooperării şi Ajutorului Umanitar 2011-2015, a avut loc vizita delegaţiei din Moldova în Estonia, pentru participarea la programul de schimb de experienţă în domeniul siguranţei rutiere. Partenerii din Republica Moldova sunt Asociaţia Obştească „Automobil Club din Moldova” şi Direcţia Poliţie Rutieră a MAI.
Astfel, în perioada 01-06 octombrie 2012, delegaţia din Moldova a efectuat o vizită de studiu în oraşul Tartu, preluînd cele mai eficiente practici utilizate de Estonia pentru îmbunătăţirea nivelului siguranţei rutiere, cu scopul aplicării ulterioare a acestora în Moldova.
Scopul acestui proiect reprezintă dezvoltarea educaţiei rutiere în Moldova şi construcţia orăşelelor pentru copii în baza experienţei estoniene. Prin urmare, grupul ţintă al proiectului sunt copiii – noua generaţie care va promova cultura rutieră în societatea noastră.
În cadrul vizitei au avut loc:
Şedinţă la sediul Poliţiei din Tartu (Southern Prefecture).
A fost prezentată descreşterea numărului accidentelor rutiere în Estonia pînă în 2011, prin prisma activităţii intensive de prevenţie rutieră (aceasta fiind prioritatea Poliţiei), evoluţia nivelului de încredere a societăţii faţă de Poliţia estoniană şi măsurile aplicate pentru obţinerea rezultatelor respective. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere şi Automobil Club din Moldova au descris activitatea de prevenţie rutieră la noi în ţară, tendinţele indicatorilor statistici, reformele, parteneriat de succes cu alte structuri, ONG-uri, astfel pregătind solul pentru realizarea proiectului.
Lecţii de educaţie rutieră în şcolile din Tartu.
Activitatea Poliţiei Rutiere privind educaţia rutieră a copiilor şi efectuarea sistematică a lecţiilor teoretice şi practice (studii de caz, experimente) în şcoli.
Concursuri cu tematica siguranţei rutiere pentru elevi (siguranţa bicicliştilor, siguranţa pietonilor, elementele reflectorizante, etc).
Vizita orăşelului pentru copii, destinat educaţiei siguranţei rutiere www.liikluslinn.ee
Prezentarea activităţii Poliţiei estoniene pe internet şi reţelele sociale – metodă eficientă de educaţie a tinerei generaţii.
Lecţii de educaţie rutieră pentru copiii de la grădiniţe. Experimente care duc la conştientizarea importanţei siguranţei rutiere din fragedă copilărie, ceea ce va conduce la dezvoltarea unei societăţi sănătoase.
Experimente educaţionale privind importanţa utilizării elementelor reflectorizante pe timp de noapte sau vizibilitate redusă.
Experimentul Black Doll (păpuşa neagră) reprezintă imitaţia unui accident rutier cu lovirea pietonului (manechin) care nu şi-a asigurat vizibilitatea pe timp de noapte şi distanţele de la care pot fi văzuţi cei cu reflectorizante şi cei care nu le utilizează . Pornind de la faptul că în 2011, în Estonia au decedat în accidente rutiere 4 copii, iar în Republica Moldova – 30, se demonstrează eficienţa măsurilor de prevenţie rutieră printre rîndurile copiilor şi se consideră oportun aplicarea acestora şi la noi în ţară (cu anumite ajustări faţă de specificul societăţii).