
La începutul lunii mai a fost elaborat un sondaj, scopul căruia a fost de a identifica opinia cetățenilor referitor la reducerea limitei de viteză la 30km/h în zonele urbane cu risc sporit pentru participanții vulnerabili la trafic, în zonele rezidențiale, în jurul școlilor și în adiacentul altor instituții de interes public. Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului "Working towards policy change for Safe School Zones" (privind schimbarea politicilor pentru zone sigure în jurul școlilor), care a fost lansat în Moldova de către ACM, cu suportul Alianței Estice pentru Transport Sigur și Durabil (EASST) și Fundației FIA.
Rezultatele sondajului pot fi găsite aici.
În perioada de 17-23 mai 2021, Automobil Club din Moldova (ACM), a lansat cea de-a 6-a Săptămână Globală pentru Siguranța Rutieră a ONU în Republica Moldova.
Această săptămână ne-a oferit oportunitatea de a obține angajamente politice la nivel local și național pentru a stabili limitele de viteză de 30km/h în zonele urbane cu o concentrație mare de participanți vulnerabili la trafic; de a genera asistență locală pentru implementarea unor astfel de măsuri legate de viteza redusă pentru a crea orașe sigure, sănătoase, verzi și echitabile; și de a lansa oficial Deceniul de acțiune pentru siguranța rutieră 2021-2030.
În calitate de organizator al evenimentului, ACM a organizat o masă rotundă la nivel municipal cu participarea și implicarea viceprimarului de ramură Victor Chironda și a Direcțiilor de Educație, Transport și Sănătate, precum și reprezentanților Biroului Executiv al Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere (CNSCR), Inspectoratului Național pentru Securitate Publică, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, directorii a două licee din capitală (”Ștefan cel Mare” și ”Universul”), Centrul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, Grupul de lucru pentru transport alternativ și societatea civilă. Atât viceprimarul, cât și șefii de direcții prezenți la discuție și-au oferit suportul pentru această inițiativă, confirmându-și implicarea necesară în realizarea activităților.

Victor Chironda: “Susțin campania globală pentru Siguranța Rutieră, precum și limitarea vitezei legale de 30 km/h în adiacentul școlilor și a altor instituții de învățământ. Totodată, țin să menționez că se duc discuții pentru a implementa norma de 30 km/h și în zonele istorice din centrul Chișinăului”.
La nivel național, a fost organizată o a doua masa rotundă, de această dată, cu implicarea Ministerelor responsabile, Biroului Executiv al CNSCR, instituțiilor financiare internaționale și ai altor membri ai Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, unde s-a discutat despre problemele de siguranță rutieră cu care se confruntă Republica Moldova, în special viteza excesivă în zonele cu flux sporit de pietoni și participanți vulnerabili la trafic, zonele din adiacentul instituțiilor de învățământ și cele medicale și de a planifica etapele ulterioare de îmbunătățire a statisticilor rutiere, inclusiv posibilitatea elaborării unui nou document strategic, în conformitate cu Planul de Acțiuni al ONU pentru Deceniul Siguranței Rutiere 2020-2030.

În aceeași perioadă,, ACM în comun cu Teatrul ”Oratorul” și Direcția Educație, Tineret și Sport Chișinău, au organizat flashmob-uri cu implicarea elevilor, pentru atragerea atenției publice și a autorităților spre necesitatea intervențiilor în domeniul securizării zonelor din jurul școlilor, pentru a asigura copiilor un drum sigur “casă-școală”. Totodată, în paralel, au fost petrecute, de către ACM și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, ședințe online cu profesorii și părinții la tema siguranței și a riscurilor rutiere la care sunt supuși copiii lor lângă școală și lângă casă, demonstrând că străzile cu viteză redusă pot salva vieți, precum și pot oferi un mediu sigur de dezvoltare și circulație.

Pe lângă cele menționate, Automobil Club din Moldova a semnat o scrisoare deschisă, care vine cu un apel către autoritățile publice să întreprindă măsuri urgente și imediate.

Reprezentanții ACM au oferit câteva interviuri diferitor posturi TV, precum au și participat la emisiuni televizate, pentru a promova limita legală de viteză de 30 km/h în adiacentul școlilor.
Vedetele estradei naționale și alte personalități celebre nu au rămas indiferenți față de inițiativa noastră, astfel fiind organizate evenimente cu implicarea acestora, astfel demonstrând suportul lor pentru #Love30.
În perioada Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră #UNGRSW, Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabilă (EASST) a lansat un mic video pentru a iniția Deceniul Siguranței Rutiere prin reducerea limitelor de viteză în zonele urbane – în special în adiacentul școlilor - la 30 km/h. Acest video animat de scurtă durată, îi invită pe șoferi să se gândească la copii și să REDUCĂ VITEZA. Viteza înaltă și copiii sunt lucruri incompatibile.


Toate acțiunile din cadrul acestei săptămâni au fost menite să atragă atenția publică și a factorilor de decizie asupra problemei vitezei excesive, care este principalul factor de risc și prima cauză a deceselor și traumatismelor rezultate în urma accidentelor rutiere și, totodată, identificarea potențialelor măsuri de abordare și de soluționare a acestei probleme atât la nivel local, cât și național.