NOUTAȚI

2017-12-22
A crescut numărul părinților ce utilizează scaunele auto pentru copii
A crescut numărul părinților ce utilizează scaunele auto pentru copii

În cadrul conferinței finale a proiectului ”Transportă copilul tău în siguranță!” au fost prezentate rezultatele sondajului post-campanie cu privire la utilizarea scaunelor auto pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani. Analiza chestionarelor a arătat că a fost înregistrată o creștere de 8% a utilizării permanente a sistemelor de reținere, precum și una de 7% la utilizarea scaunului cu o frecvență de 2-3 ori pe săptămână. Ca și rezultat al acțiunilor de informare și sensibilizare petrecute în comun cu Inspectoratul Național de Patrulare, a fost atestată o majorare cu 26% a cunoașterii legii de către populație. Este alarmant faptul că în zonele rurale părinții nici nu știau despre existența sau necesitatea utilizării scaunelor auto pentru copii.

Totodată, în această perioadă pentru încălcarea regulilor de folosire a centurii de siguranță, a vestei reflectorizante și a sistemului de reținere penru copii au fost aplicate 10095 de amenzi rutiere. În rezultatul acțiunilor speciale petrecute în localitățile-cheie din țară, s-a înregistrat o descreștere a numărului de accidente cu implicarea copiilor, o scădere remarcabilă fiind înregistrată la Cahul, de la 18 accidente cu implicarea minorilor și un copil decedat, la 3 accidente cu 0 decedați.

La eveniment au fost discutate activitățile petrecute în cadrul acestuia, precum și următorii pași ce urmează a fi întreprinși. Au fost inițiate discuții constructive între participanți – reprezentanții-cheie ai instituțiilor partenere implicate în proiect și stabilite prioritățile pentru următoarea perioadă. O inițiativă importantă a fost înaintată de către Automobil Club din Moldova cu privire la lansarea unei platforme de donații a scaunelor auto, ce ar presupune donația din partea familiilor ce nu mai au nevoie de un scaun pentru copil, unei familii ce nu și-l pot permite, stabilind un circuit al acestor sisteme de reținere facilitând accesul la o călătorie în siguranță pentru fiecare copil, mai multe detalii urmează. Spre final au fost arătate spoturile video sociale produse în cadrul campaniei, unul cu implicarea Președintelui Parlamentului și altele patru, animate despre instalarea corectă a sistemelor de reținere.

Scopul principal al proiectului “Transportă copilul tău în siguranță!” a fost implementarea unei campanii naționale de promovare a utilizării sistemelor de reținere și a siguranței copiilor în unitățile de transport, și a implicat o serie de inițiative de sensibilizare a populației din Republica Moldova, precum și a autorităților publice, locale naționale și a actorilor non-guvernamentali relevanți. Un alt obiectiv a fost conștientizarea de către părinți a necesității utilizării scaunelor auto pentru siguranța propriilor copii.

Campania dată a fost petrecută de către Automobil Club din Moldova, cu suportul FIA (Federația Internațională de Automobilism), Fundația FIA (FIA Foundation), EASST (Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil din Marea Britanie), Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul Național de Patrulare, Ministerul Sănătății și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Științei și Culturii, suntparinte.md, mama.md, Liceele “Universul” și “Kiril și Metodiu” din capitală și Teatrul ”Oratorul”.