NOUTAȚI

2018-04-05
ACM a participat la ședința platformei parlamentare de siguranță rutieră
ACM a participat la ședința  platformei parlamentare de siguranță rutieră

La data de 30 martie curent, pentru prima dată în ultimii 5 ani a fost convocatăședința platformei parlamentare de siguranță rutieră, la inițiativa EASST(Alianț a Estică pentru Transport Sigur șI Durabil), Automobil Club din Moldova și Fundația ProtecMD , cu suportul Președintelui Parlamentului Andrian Candu, care este și Ambasador al siguranței rutiere în Republica Moldova. Speakerul susține necesitatea introducerii unui modul educațional de securitate rutieră, începând cu ciclul preșcolar (propunere înaintată de către ACM), precum și cea de creare a unei entități naționale pentru managementul siguranței rutiere. Totodată, dl Candu este de părerea că în procesul de reabilitare a drumurilor, început de autorități, este vital să fie luat în calcul componenta securității rutiere. În context, el a menționat necesitatea creării unei Agenții a siguranței rutiere, a Fondului de siguranță rutieră și a bazei de date referitoare la estimarea sectoarelor de drum cu risc sporit de accidente.

La ședință au participat deputați, directorul de țară al Băncii Mondiale în Moldova, Anna Akhalkats, reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ai Automobil Club din Moldova, precum și oficiali din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Interne etc.

Reprezentanții Automobil Club din Moldova au vorbit despre modulul educational, împărțit pe 3 categorii de vârstă, pentru predarea siguranței rutiere în instituțiile preșcolare și școlare din întreaga țară, elaborat de către EASST din Marea Britanie care este implementat și utilizat cu succes în alte țări membre EASST (Grecia, Azerbaijan, Kirgistan, Belarus, etc). Reprezentanții Ministerului Educației au salutat această inițiativă, prezentând interes sporit față de materialele prezentate. Autoritățile responsabile de politici de siguranță rutieră au prezentat rapoarte cu referire la reabilitarea drumurilor la nivel național, acțiunile întreprinse pentru asigurarea educației rutiere în rândul copiilor, statistici ale accidentelor rutiere etc.

Printre încălcările normelor de circulație care au generat cele mai multe accidente, participații au enumerat viteza neadecvată situației rutiere, neacordarea priorității pietonilor, depășirea limitei de viteză, conducerea transportului sub influența alcoolului.

Potrivit statisticilor, pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate 2 512 de accidente rutiere soldate cu 273 de persoane decedate și 2 846 care au suferit diverse traumatisme . În accidente din traficul rutier au fost implicați350 de copii, dintre care 12 au decedat, 80 au suferit traumatisme grave, iar 237 – ușoare.

Menționăm că Republica Moldova a semnat rezoluţia ONU privind declararea anilor 2011-2020 drept o „Decadă a acţiunilor în domeniul siguranţei rutiere” şi şi-a asumat responsabilităţile ce decurg din aceasta, printre care şi obiectivul de a reduce cu 50% numărul accidentelor până în anul 2020, accesul la un transport sigur, accesibil și durabil până în anul 2030.

Alte surse:

http://www.realitatea.md/un-nou-modul-educational-ar-putea-fi-predat-in-scolile-din-tara--despre-ce-este-vorba--video-_74729.html

https://www.moldpres.md/news/2018/03/30/18002616

https://noi.md/md/societate/sedinta-platformei-de-control-parlamentar-a-securitatii-rutiere-din-30-martie-2018

https://stiri.md/article/auto/platforma-de-control-parlamentar-a-securitatii-rutiere-s-a-intrunit-in-sedinta