NOUTAȚI

2016-12-20
Acțiuni de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu ocazia Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere în Moldova
Acțiuni de comemorare a victimelor accidentelor rutiere cu ocazia Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere în Moldova

La nivel global, peste 1.3 milioane de persoane îşi pierd viaţa anual în accidente rutiere. Din 2005, în memoria lor, Organizaţia Naţiunilor Unite marchează în fiecare an, în cea de-a III-a duminică a lunii noiembrie, Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere.

Automobil Club din Moldova a venit cu inițiativa de a comemora victimele accidentelor rutiere și la noi în țară, adresând o scrisoare oficială Ministerului Educației, cu scopul solicitării implicării acestuia în activitățile de sensibilizare și informare desfășurate de ACM, prin organizarea împreună cu elevii și cadrele didactice a unor concursuri, serate tematice, expoziții și scrieri de esee.

Ca rezultat al acestei rugăminți, Ministerul Educației a cerut ca în toate instituțiile de învățământ primar și secundar din raioanele țării să aibă loc astfel de activități interactive, în scopul promovării și ridicării nivelului de siguranță al copiilor în traficul rutier.

Tot în contexul Zilei mondiale de comemorare a victimelor traficului rutier a fost organizat și un flash-mob de către un grup de elevi din capitală, acțiunea a avut loc cu sprijinul Inspectoratului Național de Patrulare. Aceștia au lansat simbolic în aer baloane albe desprinse de încălțăminte. Evenimentul s-a încheiat cu un moment de reculegere, după care tinerii au împărțit pliante informative.

Cu aceeași ocazie, Liceul Teoretic ” Kiril și Metodiu” a organizat un eveniment pentru toți elevii liceului. Reprezentanții ACM au prezentat tinerilor o serie de materiale video produse atît în Moldova cît și în alte țări, pe diverse tematici legate de traficul rutier cum ar fi: importanța cuplării centurii de siguranță, trecerea pietonală, vizibilitatea redusă și alcoolul la volan. La finele evenimentului, copiii au primit în dar materiale informative, reflectorizante, caiete și creioane. Managerul de proiecte ACM, Tatiana Mihailova a ținut să discute cu directoarea liceului recent instituită în funcție, în vederea realizării unei colaborări mai strânse pe viitor.

Trebuie de menționat că acest an Ziua Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere poartă genericul ‘Acțiunile vitale post-accident: asistență medicală, investigații, justiție’.