NOUTAȚI

2018-03-27
Asigurarea sănătății și mobilității copiilor reprezintă temelia dezvoltării durabile
Asigurarea sănătății și mobilității copiilor reprezintă temelia dezvoltării durabile

Festivalul Global al Acțiunilor pentru Dezvoltare Durabilă este un eveniment anual care reunește comunitatea globală în vederea promovării Obiectivelor Dezvoltării Durabile (ODD) ale ONU și ”prezentării celor mai noi inovații, instrumente și abordări de implementare a ODD”.

Anul acesta, EASST a fost încântată să participe la sesiunea plenară organizată de către Inițiativa pentru Sănătatea Copiilor și condusă de către Avi Silverman de la Fundația FIA, care solicită dreptul pentru fiecare copil de a ajunge în siguranță și sănătos la școală.

Zilnic în stradă sunt uciși și răniți circa 3000 de copii și adolescenți– mulți dintre ei în drum spre sau de la școală - în timp ce încă mai mulți sunt expuși unor niveluri excesive de poluare ale aerului, așa-numitul ”ucigașul tăcut” și o altă cauză majoră este problema sănătății precare. Acest lucru împiedică dreptul fundamental al copiilor la dezvoltare sănătoasă și la educație. După spusele lui Bright Oywaya, Asociația pentru Siguranța Călătoriilor Rutiere Internaționale - Kenya ”străzile sigure și sănătoase ar trebui să fie la miezul dezvoltării durabile”.

Sesiunea a fost deschisă cu prezentarea lui Julio Urzúa de la iRAP și a lui Simon Kalolo de la Amend despre modul cum au creat medii mai sigure în jurul școlilor din Africa, utilizând aplicația iRAP Star Rating for Schools. Aplicația este ”prima metodă sistematică bazată pe dovezi pentru analiza riscului pe străzile din jurul școlilor. Este cea mai ieftină cale de suporta intervențiile rapide care încep a salva vieți și preveni traumele grave chiar începând din prima zi a inițierii”.

Tatiana Mihailova , manager de proiecte al Automobil Club din Moldova (ACM) a reprezentat EASST la evenimentul dat. Tatiana și-a oferit suportul în favoarea aplicației pezentate și a vorbit despre aplicabilitatea acesteia în regiunea EASST, unde multe școli - în special în zonele rurale - nu au o infrastructură adecvată pentru menținerea copiilor în siguranță. Ea a specificat, de asemenea, proiectul EASST ”În siguranță la școală, în siguranță acasă!” , care a implicat persoane-cheie la nivel local, profesori, părinți și inspectoratul de patrulare local pentru îmbunătățirea reducerii vitezei în jurul școlilor. Tatiana a menționat despre importanța sprijinului la nivel național și a angajamentelor guvernelor pentru a asigura succesul ODD, remarcând exemplul Republicii Moldova, unde ACM a colaborat cu succes cu Guvernul RM pentru asigurarea siguranței rutiere și unde Obiectivele de Dezvoltare Durabilă sunt în Agenda priorităților.

La această sesiune, a participat, de asemenea, tutorele EASST Dr. Margie Peden de la Institutul George pentru Sănătate Globală și Prarthana Borah, India, directorul companiei Clean Air Asia. Margie a îndemnat la o aderare a inițiativelor intersectoriale pentru reducerea numărului de decese și traumelor rutiere printr-o acțiune specială ce vizează persoanele cele mai expuse riscului - adolescenții și tinerii, precum și acordarea atenției sporite îngrijirilor post-accident.

Mesajul principal al sesiunii a fost asigurarea sănătății și mobilității copiilor reprezintă baza dezvoltării durabile . Cu toate acestea, siguranța rutieră și mobilitatea durabilă sunt adesea trecute cu vederea din agenda de dezvoltare durabilă, fiind frecvent clasată drept o problemă individuală, și nu o problemă care ar putea fi rezolvată prin eforturi coordonate și inițiative strategice. Dar, soluții există și noi știm care sunt acestea, iar implementarea lor este esențială pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU până în anul 2030.

Alte surse:

https://www.easst.co.uk/ensuring-child-health-and-mobility-is-the-underpinning-of-sustainable-development/