NOUTAȚI

2017-04-08
Automobil Club din Moldova a participat la cea de-a V-a Reuniune la nivel global a organizațiilor non-guvernamentale pentru siguranța rutieră și reducerea numărului victimelor accidentelor rutiere, la Kuala Lumpur, Malaezia
Automobil Club din Moldova a participat la cea de-a V-a Reuniune la nivel global a organizațiilor non-guvernamentale pentru siguranța rutieră și reducerea numărului victimelor accidentelor rutiere, la Kuala Lumpur, Malaezia

Automobil Club din Moldova a participat la cea de-a V-a Reuniune la nivel global a organizațiilor non-guvernamentale pentru siguranța rutieră și reducerea numărului victimelor accidentelor rutiere, care a avut loc în perioada 3 - 7 aprilie curent, la Kuala Lumpur, Malaezia.

Reuniunea dată a fost organizată de către Alianța Globală a ONG-urilor pentru Siguranța Rutieră și Ministerul Transporturilor al Malaeziei, fiind găzduită de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Mai mult de 200 de ONG-uri de siguranță rutieră, precum și alte părți interesate din peste 70 de țări ale lumii, și-au reînnoit angajamentul privind sprijinul guvernelor și comunităților locale în atingerea unuia dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite (ONU), și anume, reducerea în jumătate la nivel mondial a numărului de decese și traumatisme cauzate de accidentele rutiere, până în anul 2020.

Reuniunea globală a prezentat evenimentul kick-off pentru a IV-a ediție a Săptămânii de siguranță rutieră a ONU, care va avea loc în luna mai curent.

Pe parcursul celor patru zile ale Reuniunii Globale, participanții au fost implicați într-o serie de sesiuni de capacity building, activități în grup și planificarea evenimentelor de advocacy.

Onorabilul Dato“Sri Liow Tiong Lai; Profesorul Wong, directorul general al Institutului de Cercetări în domeniul Siguranței Rutiere din Malaezia (MIROS); Dr. Etienne Krug, Directorul Departamentului de Management al bolilor netransmisibile, pentru persoanele cu dizabilități, violență și prevenirea traumatismelor, Organizația Mondială a Sănătății (OMS); Dl Jean Todt, reprezentantul special al Secretarului General ONU, pentru siguranța rutieră; Dl Marc Shotten, manager de program, Facilitatea Globală pentru Siguranța Rutieră (GRSF), Banca Mondială; și Saul Billingsley, Fundația FIA, au oferit prezentări valoroase, concentrându-se asupra importanței coordonării și a parteneriatelor pentru încurajarea rezultatelor concrete.

Managerul de proiect ACM, Tatiana Mihailova, a realizat o prezentare despre riscurile rutiere și nivelul de mobilitate în transportul auto al persoanelor cu dizabilități în Moldova (un studiu realizat de către EASST și ACM, cu sprijinul ONU în Moldova). Tatiana a prezentat, de asemenea, un studiu de caz cu privire la siguranța transportului public și siguranța rutieră la locul de muncă, în cadrul „sesiunii Deceniului de acțiune, Pilonul 3 Vehicule Sigure“, împreună cu reprezentanții EASST, Towards Zero Foundation și Global NCAP.

The Global Meeting featured a prize-giving ceremony, including an award from FedEx to honor NGOs that exhibit commitment, engagement with the Alliance, and willingness to learn.

The Declaration of Malaysia was signed on the final day of the Global Meeting by all participants. The Declaration states the commitment of the road safety community to implementing practical, evidence-based measures to improve road safety and post-crash response and calls upon all other stakeholders to collaborate meaningfully in these efforts.

În cadrul reuniunii globale a avut loc o ceremonie de decernare a premiilor, inclusiv un premiu din partea FedEx pentru ONG-uri, care sunt partenerii-cheie pentru realizarea obiectivului de dezvoltare durabilă a ONU pentru a reduce numărul de decese și traumatisme cauzate de accidentele rutiere cu 50% până în anul 2020.

Declarația Malaeziei a fost semnată în ultima zi a reuniunii de către toți participanții. Aceasta afirmă angajamentul comunității de siguranță rutieră pentru punerea în aplicare a măsurilor practice, bazate pe dovezi pentru a îmbunătăți siguranța rutieră și răspunsul post-accident și solicită tuturor celorlalte părți interesate să colaboreze semnificativ în promovarea acestor eforturi.

Alianța Globală a ONG-urilor pentru Siguranța Rutieră (Alianța) a fost înființată în 2012 de către membrii ONG-urilor de colaborare pentru siguranța rutieră ONU (UNRSC) și reprezintă în prezent mai mult de 180 de ONG-uri membre care lucrează în domeniul siguranței rutiere din peste 90 de țări din întreaga lume.

Alianța este o organizație non-profit înregistrată în conformitate cu legislația elvețiană. Aceasta este o platformă unică pentru ONG-urile din întreaga lume pentru a face schimb de experiență și cunoștințe și a pleda colectiv pentru siguranța rutieră și drepturile victimelor accidentelor rutiere. Alianța oferă servicii membrilor săi în trei domenii-cheie: 1) în rețea și partajare, 2) advocacy și 3) consolidarea capacităților.