NOUTAȚI

2012-03-23
Campania “Cuplaţi centura de siguranţă!” în mun. Comrat
Campania “Cuplaţi centura de siguranţă!” în mun. Comrat

După cum se cunoaşte, centura de siguranţă joacă un rol important în reducerea severităţii traumelor pe care le pot avea oamenii aflîndu-se în automobil în timpul accidentului rutier.

Potrivit OMS, utilizarea centurilor de siguranţă reduce riscul de deces pentru pasagerii care stau pe bancheta din faţă cu 40-65% şi pentru pasagerii aşezaţi pe bancheta din spate cu 25-75%. Instalarea şi utilizarea corectă a scaunelor auto pentru copii reduce mortalitatea în rîndul nou-născuţilor cu aproximativ 70% şi a copiilor cu 54-80%. Legile cu privire la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă reprezintă un catalizator eficient în creşterea nivelului de cuplare a centurilor de siguranţă.

În Moldova, utilizarea obligatorie a centurii de siguranţă este prevăzută de Codul Contravenţional al Republicii Moldova, № 218-XVI din 24.10.2008, publicat în Monitorul Oficial № 3-6/15 din 16.01.2009. Cercetările efectuate de Automobil Club din Moldova (ACM), în colaborare cu Direcţia de Învăţămînt din Găgăuzia şi Colegiul Pedagogic din Comrat, au demonstrat că nivelul de utilizare a centurii în mun. Comrat este de 32.10% în cazul conducătorilor auto şi de 22.7% printre pasagerii din faţă (http://www.saferoads.md/romana/update_february_15_2012.html).

Femeile cuplează mai des centura de siguranţă (81.13%) decît bărbaţii (26.64%). Şi doar 3% din cei care transportau copii în automobile, utilizau scaune auto pentru aceştia.

În acest sens, ACM în colaborare cu Poliţia Rutieră şi Direcţia de Învăţămînt a Găgăuziei continuă se desfăşoare acţiuni în scopul îmbunătăţirii siguranţei participanţilor la trafic.

Astfel, începînd cu 23 martie 2012, în mun. Comrat a început săptămâna de acţiuni pentru siguranţa rutieră, în cadrul campaniei “Cuplaţi centura de siguranţă!”.

Scopul principal al acţiunii este de a informa conducătorii auto şi pasagerii despre rolul centurii de siguranţă şi creşterea nivelului de utilizare a acestuia.

Întîi de toate, au avut loc lecţii de siguranţă rutieră la Combinatul Republican pentru Instruire Auto cu elevii claselor 6-7 din liceul raional din Comrat, fiind discutate subiectele “Regulile de siguranţă a pietonilor şi a pasagerilor” şi “Importanţa centurii de siguranţă”. De asemenea, şi cadrele didactice au participat la un atelier de lucru, organizat de ACM, fiind indicate unele sfaturi parctice pentru educarea şi informarea tinerilor cu privire la importanţa respectării regulilor de circulaţie, inclusiv cuplarea centurii de siguranţă. Astfel, conducătorii de clasă au primit materiale informative pentru organizarea, în cel mai apropiat timp, a unui curs de lecţii speciale de siguranţă rutieră pentru elevii lor.

În acelaşi timp, pe strada principală din mun. Comrat elevii de la Colegiul Pedagogic împreună cu reprezentanţii ACM au dăruit calendare “Cuplază-te cu viaţa” şoferilor care conduceau cu centura cuplată, iar cei cu centura necuplată erau amendaţi de reprezentanţii Poliţiei Rutiere din Comrat.

Un nivel înalt al culturii rutiere este un factor propice pentru a salva sute de vieţi omeneşti şi a evita mii de traumatisme grave de drumurile republicii anual. În acest sens facem apel către agenţi economici, societatea civilă, autorităţile de stat şi participanţii la trafic să se alăture acţiunilor noastre şi să sprijină această iniţiativă întru asigurarea siguranţei pe drumurile Republicii Moldova.