NOUTAȚI

2012-05-13
Decada de Acţiuni pentru siguranţa traficului rutier 2011-2020

În RM accidentele rutiere reprezintă principala cauză a mortalitătii pentru persoanele de 15-19 ani si a doua cauză pentru cei de 5-14 ani. Zilnic sînt ucisi sau grav accidentati pe soselele lumii cel putin 2000 de copii de vîrstă scolară. 81% din toate cazurile de traumatism rutier la copii sînt rezultatul nerespectării de către ei a regulilor de circulaţie. Pînă în 2015, accidentele rutiere vor fi cauza principală a problemelor de sănătate pentru copiii cu vîrsta de peste cinci ani, în ţările în curs de dezvoltare.

Se estimează că decesele anuale cauzate de accidente rutiere vor creşte pînă la 1,9 milioane de persoane pînă în 2020. La fiecare 6 secunde o persoană decedează sau este rănită pe drumuri în toată lumea. Este alarmant faptul că accidentele rutiere, în ultimii ani, au devenit ca o epidemie, ce răpune vieţile a peste 1.3 milioane de oameni din toată lumea, iar ale altora peste 50 milioane sunt grav traumatizate. Experienţa multor ţări aparte demonstreză că aceste tragedii pot şi trebuie să fie stopate!

În acest context, Adunarea Generală a ONU consideră mortalitatea rutieră si rănirile din accidentele rutiere o piedică în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

După cum se ştie, în vederea soluţionării acestei probleme extrem de delicate a societăţii moderne, Organizaţia Naţiunilor Unite în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii au proclamat anii 2011-2020 drept o Decadă de Acţiuni pentru siguranţa traficului rutier, la nivel global. Scopul primordial al acestei Decade este de a reduce simţitor numărul catastrofelor rutiere, anume prin întreprinderea diferitor măsuri la nivel naţional în fiecare stat. Totodată, pentru atingerea obiectivelor a fost elaborat Planul Global pentru Decada de Acţiune pentru siguranţa rutieră 2011-2020, care prevede un cadru general al activităţilor pe parcursul anilor, îmbunătăţirea siguranţei infrastructurii rutiere şi a reţelelor de transport, dezvoltarea sistemelor de securitate a autovehiculelor, îmbunătăţirea comportamentului participanţilor la trafic, precum şi perfecţionarea sistemelor de îngrijire post-accident.

Astfel, în 2011 şi Republica Moldova împreună cu sute de state din întreaga lume şi-a luat angajamentul de a lupta împotriva neglijării domeniului securităţii traficului rutier şi de a atrage o deosebită atenţie acestor catastrofe, care aduc o daună mare atît sănătăţii publice, cît şi economiei naţionale.

Este de remarcat faptul că Republica Moldova a întreprins măsuri concrete în vederea perfecţionării situaţiei rutiere chiar pînă la proclamarea deceniului de siguranţă rutieră, acestea fiind crearea Consiliului Naţional pentru securitatea circulaţiei rutiere, elaborarea Planului de Acţiuni pentru redresarea situaţiei în domeniul siguranţei traficului rutier pînă în anul 2014, elaborarea Strategiei Naţionale pentru siguranţa rutieră, deschiderea Agenţiei Naţionale de Siguranţă Rutieră precum şi lansarea campaniei „Make Roads Safe” în Moldova, acţiuni ce demonstrează reorientarea atenţiei publice şi sensibilizarea atitudinii societăţii privind problema accidentelor şi contravenţiilor rutiere. În decursul primului an al Decadei au fost petrecute mai multe acţiuni sociale pe teritoriul întregii republici. În diferite localităţi, precum Comrat şi Bălţi au fost distribuite pliante şi broşuri informative referitoare la accidentele rutiere şi principalele reguli de circulaţie. Automobil Club din Moldova în parteneriat cu Publika TV au desfăşurat campania socială „Fii atent la drum, eşti aşteptat acasă!”, în cadrul căreia au fost desenate trecerile de pietoni care lipseau, nu numai în capitală, ci şi în întreaga ţară. Timp de o lună, copiilor claselor primare din numeroase şcoli din ţară le-au fost distribuite materiale informative şi abţibilduri reflectorizante. Totodată, este de menţionat că situaţia şi problemele ce vizează siguranţa rutieră au fost şi sunt tot mai des discutate la emisiuni şi în ziare, ceea ce demonstrează schimbarea radicală a atitudinii societăţii faţă de problema dată.

Deci, pentru a ne continua lupta este foarte importantă susţinerea continuă din partea autorităţilor şi, mai ales a societăţii, de aceea vă îndemnăm să vă alăturaţi nouă cu scopul de a preveni aceste numeroase tragedii, ce iau viaţa sutelor de oameni din Moldova.

Aşadar, în lunile Mai şi Iunie 2012, în oraşele Chişinău, Comrat şi Bălţi vor avea loc mai multe evenimente dedicate marcării unui an al Decadei de Acţiuni pentru Siguranţa Rutieră 2011-2020, unde sunteţi aşteptaţi cu toţii cu cea mai mare plăcere să pozaţi alături de vedetele din Moldova, care susţin această iniţiativă, să aflaţi noi lucruri interesante şi de unde vom putea da startul unui nou an de acţiuni! Totodată veţi avea ocazia să testaţi dispozitivul special „Centura de siguranţă” ce vă va demonstra avantajele cuplării acesteia în timpul unei călătorii la viteza de 30 km/h.

Vă invităm pe fiecare dintre voi să susţineţi acest eveniment, deoarece „E timpul să acţionăm!”.