NOUTAȚI

2012-05-10
Dispozitivul “Centura de siguranţă” în Comrat
Dispozitivul “Centura de siguranţă” în Comrat

Una din priorităţile asigurării securităţii rutiere a şoferilor şi pasagerilor este minimizarea deplasării lor în automobil în timpul accidentului rutier. Unul dintre cele mai utile mijloace care îndeplinesc această funcţie este centura de siguranţă. Este demonstrat faptul că centura de siguranţă este cea mai simplă, ieftină şi eficientă metodă de siguranţă rutieră.

Deşi în Republica Moldova obligativitatea cuplării centurii de siguranţă este reflectată în Regulamentul Circulaţiei Rutiere, prin art. 11 b), foarte mulţi oameni neglijează această obligaţie. În acest sens, la 16.05.2012 Automobil Club din Moldova în parteneriat cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere din Comrat, Başkanul Găgăuziei Mihail Formuzal, Direcţia de Învăţămînt din Găgăuzia, Colegiul Pedagogic din Comrat şi alţi parteneri sociali, au realizat o nouă campanie socială “Centura de siguranţă” în mun. Comrat. Evenimentul a fost dedicat împlinirii unui an de la lansarea Deceniului de Acţiune pentru Siguranţa Rutieră 2011-2020 şi campaniei naţionale “Make Roads Safe” Moldova.

În cadrul evenimentului a avut loc demonstrarea practică a dispozitivului ce imită un accident rutier (lovitură frontală) la viteza de 30 km/h. Dispozitivul, care reprezintă o donaţie din partea Fundaţiei FIA (FIA Foundation) cu suportul Alianţei Estice pentru Transport Sigur şi Durabil, elucidează necesitatea cuplării centurii de siguranţă. Acesta a fost produs în Republica Cehă şi suportul pentru buna lui funcţionare a fost acordat de UAMK (Automobil Club din Cehia).

Primul test a fost efectuat de dl Mihail Formuzal, Başkanul Găgăuziei, care şi-a exprimat gratitudinea faţă de acţiunile iniţiate de ACM şi a subliniat că este întotdeauna deschis spre colaborare pentru a îmbunătăţi situaţia rutieră în Republica Moldova.

Printre participanţi au fost şi locţiitorul Başkanului, dar şi şeful Direcţiei de Învăţămînt din Găgăuzia, dna Vera Balova. De asemenea, orice doritor putea să se simtă participant al unui accident rutier la 30 km/h, iar conducătorilor auto ce conduceau cu centura necuplată, reprezentanţii Poliţiei Rutiere le propuneau să testeze dispozitivul în locul aplicării amenzii. Liceenii au distribuit ilustrate confecţionate manual, cu apeluri de a respecta regulile de circulaţie şi a cupla centura de siguranţă. În perioada 10-16 mai, pe ecranele publice din Comrat şi la programul local Gagauz TV a fost derulat un spot video dedicat Deceniului de acţiune pentru siguranţa rutieră 2011-2020 şi altul primit de la partenerii din Georgia.

Un alt grup ţintă al acestei campanii au fost şi elevii şcolilor auto din regiune – viitori conducători auto, care au testat dispozitivul, drept metodă de profilaxie a accidentelor rutiere. Managerul de proiect al ACM, Tatiana Mihalova a ţinut să menţioneze că “nu trebuie să uităm că accidentale rutiere sunt cauza Nr.1 a deceselor tinerilor cu vîrsta cuprinsă între 10-14 ani în toată lumea, inclusiv în Moldova. Nimeni nu este asigurat de un accident rutier, dar fiecare poate efectua un lucru atît de simplu precum cuplarea centurii de siguranţă, care durează maxim 10 secunde, dar aceste 10 secunde pot salva viaţa”.


Mai multe detalii: uvdgagauzii.md gagauzlar.md