NOUTAȚI

2017-05-10
La Chișinău a fost dat startul celei de-a IV-a ediții a Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră!
La Chișinău a fost dat startul celei de-a IV-a ediții a Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră!

Astăzi, 10 mai 2017, în incinta Parlamentului Republicii Moldova, a fost organizată o expoziţie de desene ale copiilor cu tematica ”#ReducețiViteza – Fiecare viață contează!”, prin care s-a dat startul acțiunii Save lives - #SlowDown din cadrul celei de-a IV-a ediții a Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră , care este marcată în perioada 8-14 mai 2017 în toată lumea.

În cadrul expoziției au putut fi admirate desene ale copiilor de la liceele “Minerva”, “Universul”, “Kiril și Metodiu”, “Ștefan cel Mare” din capitală, liceul “Petre Ștefănucă” din or. Ialoveni, precum şi alte lucrări de artă cu tematica depășirea limitei de viteză și riscurile vitezei pentru copii, panouri, spoturi-video cu caracter social privind siguranța rutieră.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, o serie de deputați, diplomați și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, s-au alăturat evenimentului.

Astfel, dl. Andrian Candu a venit cu o adresare către toți cei prezenți, prin care și-a exprimat mîndria de a fi Ambasador al siguranței rutiere, totodată menționând că e foarte binevenit faptul că Săptămâna Globală pentru Siguranța Rutieră din anul curent a început cu un eveniment la care sunt prezenți și copiii, pentru că anume acesta este scopul principal al acțiunii #Slowdown, de a face drumurile mai sigure în primul rând pentru copii, care sunt participanții cei mai vulnerabili ai traficului rutier.

Trebuie de menționat faptul că Dl. Președinte al Parlamentului a fost inclus în lista semnatarilor Manifestului pentru siguranță rutieră (MANIFESTO # 4ROADSAFETY), un document oficial emis de către Rețeaua Globală a Legislatorilor de siguranță rutieră, prin care Parlamentarii din întreaga lume au fost îndemnați să sprijine acțiunile de siguranță rutieră, prin adoptarea unor măsuri care ar putea ajuta la prevenirea pierderilor omenești pe toate drumurile din lume. Manifestul # 4RoadSafety include zece recomandări-cheie pentru a încuraja parlamentarii din toată lumea să sprijine actuala Decadă de acțiuni pentru siguranța rutieră a Națiunilor Unite (2011-2020). Pentru mai multe detalii: http://www.4roadsafety.org/2017/05/mps-worldwide-launch-manifesto-4roadsafety-calling-for-urgent-action-to-halve-global-road-deaths/

La expoziție a fost prezent și Dl. Serghei Diaconu, reprezentant al EASST și Fundației ProtectMD, care a venit cu un îndemn către toţi conducătorii auto și factorii de decizie din domeniul siguranţei rutiere să se alăture Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră precum şi Manifestului , în toate modurile posibile, afirmând că chiar o reducere de 5% a vitezei medii poate duce la o reducere de 30% a numărului de accidente fatale. Este foarte greu de identificat o măsură cu un cost atît de scăzut, dar care ar putea oferi o potenţială reducere imensă a numărului de victime şi pierderi economice, la nivel mondial, inclusiv în Moldova. La nivel mondial, astfel de măsuri pentru îmbunătățirea situației siguranței rutiere sunt susținute de Prințul Michael de Kent și lordul George Robertson de Port Ellen, etc.

Printre ceilalți speakeri pot fi menționați : Alexandru Pânzari - șeful Inspectoratului General de Poliție, Tatiana Mihailova – manager de proiecte Automobil Club din Moldova, și desigur copiii ale căror desene au fost prezente la această expoziție.

La sfârșitul evenimentului toți invitații au semnat angajamentul Save Lives - #SlowDown (Salvați Vieți - #ReducețiViteza), prin care și-au exprimat solidaritatea cu aceasta acțiune globală, și bineînțeles de a respecta limitele de viteză.

Campania are loc în cadrul Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră a ONU în Republica Moldova și este organizată de către Automobil Club din Moldova, Inspectoratul Național de Patrulare, în colaborare cu Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, cu suportul Alianței Estice pentru Transport Sigur și Durabil (EASST), Federația Internațională de Automobilism (FIA), Organizația Mondială a Sănătății (WHO), ONU Moldova și Teatrul Tinerelor Talente „Oratorul”.

Pentru mai multe detalii:

http://saferoads.md/index.php?view=pressrelease&t=cea-de-a-IV-editie-a-saptamanii-globale-pentru-siguranta-rutiera-a-onu-in-republica-moldova

http://saferoads.md/index.php?view=news&t=vedetele-autohtone-va-indeamna-sa-reduceti-viteza

Mai multe poze:
https://www.flickr.com/photos/parliamentrm/34185921660/in/album-72157683649464545/

http://parlament.md/Actualitate/Comunicatedepresa/tabid/90/ContentId/3056/Page/0/language/en-US/Default.aspx