NOUTAȚI

2017-03-17
Noile modificări contravenționale privind mărimea unității convenționale și cuantumul concentrației de alcool în sânge

La 16 martie curent a intrat în vigoare Legea nr.207 din 17 noiembrie 2016 privind modificarea şi completarea unor acte legislative, fiind operate modificări la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală al Republicii Moldova dar și modificarea şi completarea Codului contravențional.

Noua lege prevede amenzi mai mari pentru cetățenii care nu respectă legislaţia. Cauza majorării amenzilor o consituie mărirea unității convenționale de la 20 la 50 lei.

Valoarea unor amenzi rutiere stabilite în unități convenționale va scădea, însă datorită majorării unității convenționale, persoanele care au săvârșit încălcări, vor plăti mai mult pentru comportamentul ilegal. Astfel, valoarea acestora ar putea ajuge până la 25 de mii de lei. În prezent valoarea acestor amenzi este de maxim 3000 de lei.

Totodată s-au adus modificări și la art. 134/12 al. 2 şi 3 din Codul Penal al Republicii Moldova, privind recalificarea limitelor gradului minim al concentrației de alcool în sânge, care vor fi de la 0,3 g/l la 0,5 g/l și respectiv concentrația de alcool în aerul expirat care va fi de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l; și reducerea pragului gradului avansat a concentrației de alcool care va fi de 0,5 g/l în sânge şi de 0,3 mg/l în aerul expirat.

Scopul modificărilor date a fost: 

  • ajustarea mărimii unității convenționale, prevăzute de Codul contravențional și Codul penal la realitățile social-economice din prezent, în contextul inflației monedei naționale în perioada anilor 2003-2015, dar și ținând cont de intensificarea criminalității în sfera economico-financiară și necesitatea creării unui cadru legal punitiv, care să prezinte un mecanism eficient de prevenire a infracțiunilor și contravențiilor.
  • micșorarea pragului minim pentru gradul avansat al concentrației de alcool în sânge și în aerul expirat și, în acest mod, prevenirea consumului abuziv de alcool, reducerea şi eradicarea acestui consum, educarea populaţiei în spiritul unui mod de viaţă sănătos, precum şi înlăturarea consecinţelor dependenţei fizice şi/sau psihice faţă de acestea.

Începând cu 17 martie 2017, conducătorii auto care urcă băuți la volan vor fi amendați cu până la 25 mii lei pe lângă 3 mii lei până în prezent.

Pe lângă amenzile usturătoare, șoferii nedisciplinați vor fi siliți la muncă neremunerată în folosul comunității, de la 40-60 de ore sau arest contravențional pentru 15 zile.

Ceea ce ţine de amenda pentru starea de ebrietate cu grad avansat (art. 264.1, Codul Penal), amenzile se măresc, variind, în dependenţă de gravitatea infracţiunii, de la 400 la 800 u.c. (20,000 - 40,000 lei), cu privaţiune de libertate de până la un an şi cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.

Conform datelor statistice ale Ministerului Afacerilor de Interne, fiecare al 14-lea accident rutier (7%) este comis din vina conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate. În 2015, conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate a constituit cauza producerii a 141 de accidente rutiere. Totodată, în 2015 au fost sesizate circa 1786 de cazuri de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate.

De asemenea, este important de menționat că vor intra în vigoare noi amenzi rutiere și anume:

  1. Exploatarea vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă a axei longitudinale, cu excepția vehiculelor aflate în traficul internațional, se sancționează cu amendă de la 9 la 15 unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
  2. Admiterea în circulație a vehiculelor a căror stare tehnică nu corespunde normelor tehnice sau ecologice, precum şi a celor care nu sînt înmatriculate ori care nu au fost supuse controlului tehnic de stat, de către persoanele responsabile de exploatarea şi starea tehnică a vehiculelor, se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere cu sau fără privarea de dreptul de a deține anumite funcții pe un termen de la 3 luni la un an, cu amendă de la 90 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.
  3. Exploatarea vehiculelor echipate cu dispozitive speciale de semnalizare luminoasă şi/sau sonoră fără autorizație se sancționează cu amendă de la 42 la 72 de unități convenționale cu aplicarea a 5 puncte de penalizare sau cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.
  4. Deținerea, montarea sau exploatarea dispozitivelor care detectează semnalele mijloacelor de determinare a vitezei de deplasare a vehiculelor sau perturbă funcționarea normală a acestora se sancționează cu amendă de la 12 la 24 de unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare
  5. Exploatarea vehiculelor cu parbrizul sau cu suprafețele de geam ale portierelor din față umbrite ori pe care sînt amplasate diferite obiecte, care diminuează cîmpul vizual al conducătorului, contrar prevederilor Regulamentului circulației rutiere, se sancționează cu amendă de la 12 la 24 de unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Automobil Club din Moldova salută inițiativa dată și susține în continuare necesitatea înăspririi legilor pentru prevenirea accidentelor în trafic. Anume de aceea, echipa ACM desfășoară acțiuni întru promovarea educaţiei rutiere în Moldova, punerea în aplicare a noii legi și cel mai important prevenirea și sensibilizarea participanților la traficul rutier.

 

Link-uri utile:

http://monitorul.md/monitor/v-196-v/

http://saferoads.md/index.php?view=fines -

http://lex.justice.md/md/367933/