NOUTAȚI

2019-04-15
ONG-urile din întreaga lume solicită angajamentul de salv re de vieți pentru reducerea numărului de decese și traume rutiere
ONG-urile din întreaga lume solicită angajamentul de salv re de vieți pentru reducerea numărului de decese și traume rutiere

În perioada 9-13 aprilie 2019, Automobil Club din Moldova (ACM) a fost printre 270 de organizații neguvernamentale (ONG-uri) și actori mondiali în domeniul siguranței rutiere, din 76 de țări care s-au întâlnit în Chania, Grecia pentru cea de-a șasea Reuniune Globală a Organizațiilor Neguvernamentale care promovează siguranța rutieră și oferă suport victimelor rutiere (reuniunea globală pentru a solicita angajamentul guvernelor lor de a acționa urgent în vederea reducerii a 1.35 milioane de decese rutiere care au loc la nivel mondial în fiecare an ). Întâlnirea globală a fost deschisă de către reprezentantul special al Secretariatului General al ONU pentru siguranța rutieră, Jean Todt. În timpul ceremoniei de deschidere, toate ONG-urile participante au avut ocazia să-și prezinte activitățile la expoziția de postere. Tatiana Mihailova și Virginia Mandalac de la ACM au evidențiat principalele proiecte și campanii ale organizației, inclusiv menționând despre planurile pentru anul viitor.

Traumatismele rutiere au devenit acum a opta cauza principală de deces la nivel mondial și principala cauză a decesului pentru tinerii cu vârsta de 5-29 ani. Multe dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin acțiuni strategice, totuși această problemă nu primește atenția și finanțarea acordată altor boli non-transmisibile. Rezultatul este că, în ciuda obiectivelor impuse de ONU, decesele pe plan mondial nu scad.

În Republica Moldova în anul 2018 s-au înregistrat 2613 accidente, rezultând în 272 decese și 3114 traumați grav. Astfel se înregistrează o mică scădere a numărului de decese rutiere (anul precedent 302), totuși acest număr fiind prea mare pentru o țară atât de mică ca Moldova. Aceasta ne demonstrează că este necesară intervenție constantă în toate domeniile conexe siguranței rutiere – legislație, aplicarea legii, educație, intervenție post-accident, etc.

Lotte Brondum , director executiv alAlianței Globale a ONG-urilor pentru siguranța rutieră,a declarat: " În fiecare zi pe drumurile lumii mor 3,700 de oameni. Aceasta este o tragedie de proporții pandemice. Fiecare victimă nu este doar un număr, ci o mamă, tată, soră, frate, copil sau prieten. Sunt necesare acțiuni urgente. Guvernele trebuie să prioritizeze voința politică și finanțarea pentru siguranța rutieră în țara lor. Cea de-a treia Conferință ministerială privind siguranța rutieră din Suedia anul viitor este o oportunitate pentru guvernele naționale de a-și demonstra angajamentul de salvare a vieților. Îi îndemnăm să participe la conferință și să-și asume angajamentul alături de ONG-urile din țara lor, cum ar fi Automobil Club din Moldova. Ei sunt ochii, urechile și vocile comunităților care le reprezintă și știu ce trebuie de făcut. Sunt parteneri valoroși și sunt gata să ajute. "