NOUTAȚI

2017-08-14
Părinții și viitoarele mame din Comrat au participat la acțiunea "Transportă copilul tău în siguranță!"
Părinții și viitoarele mame din Comrat au participat la acțiunea

Automobil Club din Moldova (ACM) și Inspectoratul Național de Patrulare (INP) continuă campania de informare a părinților și a întregii societăți cu privire la necesitatea utilizării sistemului de reținere pentru copii la transportarea acestora în mașină, în cadrul proiectului "Siguranța copiilor în automobil!". În această săptămână, la data de 10 august, reprezentanții ACM și INP au întreprins o acțiune în municipiul Comrat, UTA Găgăuzia.

Astfel, la Centrul de Sănătate Publică și Policlinica din Comrat, cu sprijinul Ministerului Sănătății și reprezentanților INP, a fost organizat un seminar special pentru viitoarele mame privind siguranța copiilor în automobil și utilizarea unui sistem de reținere special. Participanții la seminar și lucrătorii medicali au primit broșuri, abțibilduri și postere cu informații despre sistemele de reținere pentru copii. Participanții au vizualizat prezentarea și spoturile video și au participat la o conversație despre decesele și traumatismele copiilor în accidentele rutiere, unde le-au fost demonstrate riscurile și modalitățile de transportare în siguranță a copiilor, în special a celor cu vârsta mai mică de 12 ani.

Acțiunea a continuat pe strada centrală din Comrat, unde șoferii și pietonii au fost informați despre necesitatea utilizării obligatorie a unui sistem de reținere pentru copii în conformitate cu legislația Republicii Moldova, fiind sfătuiți să nu uite de siguranța copiilor în mașină și de șofatul în condiții de siguranță. Ei au primit de asemenea, materiale informative și de instruire din partea reprezentanților ACM și INP.

Trebuie de menționat faptul că echipa de filmare Gagauz TV, precum și reprezentanții Gagauzinfo au oferit suport informațional organizatorilor campaniei.

Campania dată se desfășoară în parteneriat cu FIA (Federația Internațională de Automobilism), Fundația FIA (FIA Foundation), EASST (Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil din Marea Britanie), Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul Național de Patrulare, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, proiectul elvețian REPEMOL, Teatrul “Oratorul”, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie și un șir de școli auto.

Scopul proiectului "Transportă copilul tău în siguranță!" este de a realiza și implementa o campanie națională de promovare a utilizării sistemelor de reținere și a siguranței copiilor în unitățile de transport, implicând o serie de inițiative de sensibilizare a populației din Republica Moldova, a autorităților publice naționale și a actorilor non-guvernamentali relevanți, în vederea creșterii nivelului de conștientizare asupra problemei siguranței copiilor în automobil în rândul cetățenilor și autorităților publice și îmbunătățirea culturii conducătorilor auto și a responsabilității părinților pentru copii-pasageri.