NOUTAȚI

2017-02-23
Președintele Parlamentului, dl Adrian Candu, va participa la promovarea noilor politici privind siguranța rutieră pentru anii 2017/2018 în Moldova.
Președintele Parlamentului, dl Adrian Candu, va participa la promovarea noilor politici privind siguranța rutieră pentru anii 2017/2018 în Moldova.

Noul plan de acțiuni privind securitatea rutieră, elaborat de Automobil Club din Moldova (ACM), a fost discutat la întâlnirea dintre Președintele Parlamentului, dl Adrian Candu, directorul "Eastern Alliance for Safe and Sustainable Transport", dna Emma MacLennan și reprezentanții ACM, care a avut loc la data de 23 februarie curent.

Domnul Președinte al Parlamentului a acceptat propunerea de a deveni ambasador al siguranței rutiere, angajându-se să susțină promovarea mai multor proiecte, care vor ajuta la îmbunătățirea securității rutiere în Republica Moldova, și conștientizarea riscurilor excesului de viteză și șofatului imprudent.

În cadrul întâlnirii, părțile au discutat despre desfășurarea unei serii de acțiuni pe care Parlamentul și Andrian Candu, împreună cu experții internaționali și reprezentanții ACM, le vor realiza în următoarea perioadă.

În primul rând, fiind vorba despre promovarea siguranței copiilor în vehicule, utilizarea obligatorie a scaunelor auto pentru copii, și aplicarea strictă a legislației în acest sens, inclusiv prin implementarea proiectului susținut de FIA (Federația Internațională de Automobilism) și EASST "Transportă copilul tău în siguranță!" privind distribuirea gratuită a scaunelor auto pentru nou-născuți.

De asemenea, a fost abordată tema siguranței copiilor în zona instituțiilor școlare și în special necesitatea instalării unor limitatoare de viteză și indicatoare rutiere corespunzătoare.

Un alt proiect care va fi implementat este realizarea unei campanii naționale de informare și sensibilizare pentru îmbunătățirea vizibilității pietonilor pe timp de noapte și utilizarea reflectorizantelor, lucru care deși este reglementat de legislație, nu este respectat corespunzător în Republica Moldova.

Prima etapă a planului de acțiuni va fi desfășurată deja începând cu luna mai curent, cuprinzând o campanie de informare și promovare a securității rutiere, care va fi realizată în cadrul Săptămânii Mondiale ONU a Siguranței Rutiere 2017 (Fourth UN Global Road Safety Week 2017), și pregătirea unui set de amendamente la legislația existentă, pentru reducerea numărului accidentelor în țara noastră.