NOUTAȚI

2017-06-29
Proiectul "Transportă copilul tău în siguranță!" este în plină desfășurare!
Proiectul

La data de 28 iunie curent, Automobil Club din Moldova, în colaborare cu Inspectoratul Național de Patrulare, au desfășurat o acțiune de sensibilizare a părinților – șoferi din orașul Orhei, privind utilizarea sistemului de reținere la transportarea copilului.

În cadrul evenimentului, ofițerii de poliție împreună cu reprezentanții ACM au tras pe dreapta mai mulți șoferi, verificând dacă aceștia transportă copii în automobil și desigur dacă micuții sunt cuplați cu sistemul de reținere special, pe bancheta din spate, împărținud-le broșuri informative și abțibilduri “Copii în siguranță în mașină” din partea ACM..

De asemenea, conducătorii auto care transportau copiii în mod necorespunzător (pe bancheta din față, necuplați cu centura de siguranță, fără sistem de reținere etc.) au fost atenționați despre importanța transportării copilului în siguranță în vehiculul auto și că data viitoare vor fi sancționați, primind broșuri pentru informare.

Rezultatele acțiunii au arătat că aprox. 50% din șoferii staționați nu cunoșteau despre obligativitatea utilizării sistemului de reținere și despre mărimea sancțiunii pentru încălcarea legii respective.

Menționăm că scopul proiectului "Transportă copilul tău în siguranță!" este de a realiza și implementa o campanie națională de promovare a utilizării sistemelor de reținere și a siguranței copiilor în unitățile de transport, implicând o serie de inițiative de sensibilizare a populației din Republica Moldova, a autorităților publice naționale și a actorilor non-guvernamentali relevanți, în vederea creșterii nivelului de conștientizare asupra problemei siguranței copiilor în automobil în rândul cetățenilor și autorităților publice și îmbunătățirea culturii conducătorilor auto și a responsabilității părinților pentru copii-pasageri.

Campania dată se desfășoară în parteneriat cu FIA (Federația Internațională de Automobilism), Fundația FIA (FIA Foundation), EASST (Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil din Marea Britanie), Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul Național de Patrulare, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, proiectul elvețian REPEMOL, Teatrul “Oratorul”, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie și un șir de școli auto.