NOUTAȚI

2019-04-04
RADAR - VIZITELE DE STUDIU ÎN SLOVENIA ȘI CROAȚIA - SIGURANȚA RUTIERĂ (RE) DEFINITĂ
RADAR - VIZITELE DE STUDIU ÎN SLOVENIA ȘI CROAȚIA - SIGURANȚA RUTIERĂ (RE) DEFINITĂ

Partenerii proiectului RADAR, Asociația pentru Automobile și Motociclete din Slovenia (AMZS) și Universitatea din Zagreb, Facultatea de Transporturi și Științe ale Traficului (FPZ) au organizat vizite de studiu privind prevederile pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor - pietonii și bicicliștii, la data de 28 - 29 Martie, 2019. Vizitele de studiu au fost organizate în locațiile unde au fost implementate contramăsuri eficiente și unde există cele mai bune oportunități de utilizare a contramăsurilor viitoare.

Prima vizită de studiu implementată în Croația

La data de 28 martie 2019, partenerii de proiect (PP) și partenerii strategici asociați (ASP) au studiat siguranța rutieră în Croația. Potrivit datelor statistice, decesele cauzate de accidente rutiere au fost reduse cu 60% între 1990 și 2018. Cele mai mari și relative schimbări au fost între 2010 și 2016. Cu toate acestea, conform datelor, bulgarii și românii sunt singurii care au un nivel al siguranței rutiere mai scăzut, în comparație cu cei din Croația.

Contramăsuri implementate la un cost adecvat în Croația

În prima zi a vizitei de studiu, în Croația, reprezentanții FPZ au prezentat locația unde, cu succes, au fost implementate contramăsurile. Grupul de lucru a vizitat un drum de stat din Croația, unde a avut loc un accident între un vehicul de capacitate mare și un copil de 10 ani pe bicicletă. Acest accident a fost un apel de trezire pentru auditorii rutieri, deoarece acest tânăr ciclist a fost ucis în rezultatul accidentului. După tragedie, FPZ a propus unele măsuri pe termen scurt, cum ar fi:

  • Instalarea camerelor de monitorizare a vitezei în zona școlii vizate
  • Instalarea stâlpilor elastici pe trotuar pentru a pune capăt parcării neregulamentare
  • Îmbunătățirea vizibilității trecerii de pietoni, iluminarea acesteia
  • Îmbunătățirea semnalizării și a echipamentului existent

Utilizatorii vulnerabili ai drumurilor: cele mai bune practici în Slovenia

A doua zi a vizitelor de studiu, pe 29 martie, partenerii proiectului și partenerii strategici asociați au vizitat locația unde au fost implementate cu succes contramăsurile în Slovenia. Prima oprire a fost în centrul orașului Ljubljana, unde drept cele mai bune contramăsuri și soluții, au fost prezentate facilitățile pentru bicicliști.

AMZS a prezentat exemple foarte bune, cum ar fi:

  • Linie de oprire avansată
  • Marcarea ”cutiilor pentru biciclete”
  • Timp de semnal suplimentar pentru bicicliști la intersecții semnalate
  • Sistemul de partajare a bicicletelor numit Bicike (LJ), ce a devenit foarte popular în alte orașe în afară de Ljubljana, care au început implementarea și adaptarea sistemului.

Întrucât vizitele de studiu în Croația și Slovenia au fost axate tematic pe utilizatorii vulnerabili ai drumurilor - pietonii și bicicliștii, AMZS a prezentat o altă practică destinată pietonilor. PP și ASP au vizitat trecerea pietonilor modernizată în "Šentjakob pri Ljubljani", într-o zonă școlară, care traversează un drum de stat încărcat.

Participanții au vizitat, de asemenea, Centrul de Control al Autostrăzilor unde au fost familiarizați cu problemele cheie cu motocicliștii de pe autostrăzi și au fost informați cu privire la noile prevederi privind infrastructura pentru siguranța acestora. În a doua parte a zilei, de asemenea, vizita la complexul AMZS CVV Vransko - AMZS Complexul pentru Conducere Sigură, în cadrul căruia reprezentanții au prezentat programe de conducere în condiții de siguranță și instruiri pentru motocicliști.

Centrul de conducere în condiții de siguranță AMZS este proiectat să funcționeze în toate condițiile meteorologice. Duzele de apă sunt încălzite, astfel încât exercițiile de antrenament pe circuit sunt posibile și în timpul iernii, la temperaturi de până la -10 grade Celsius. În plus, întreaga suprafață a Centrului de conducere AMZS este bine iluminată, ceea ce permite, de asemenea, desfășurarea programelor în timpul orelor de seară.

Cele două zile de vizite de studiu în Croația și Slovenia au fost educative, informative și oportuniste. PP și ASP au studiat cele mai bune practici implementate cu succes în ambele țări și au discutat despre oportunitățile de angajare a viitoarelor contramăsuri.