NOUTAȚI

2017-09-12
“Transportă copilul tău în siguranță!” din nou la nordul țării
“Transportă copilul tău în siguranță!” din nou la nordul țării

La data de 12 septembrie curent, Automobil Club din Moldova, în parteneriat cu Inspectoratul Național de Patrulare, a petrecut seminare de informare și acțiuni în stradă pentru părinții de la Bălți și Edineț. De această dată, în vizor au fost luați părinții copiilor de la instituțiile preșcolare. Acestora le-au fost distribuite materiale informative, precum și arătate materiale video tematice cu privire la necesitatea și avantajele utilizării scaunelor auto speciale pentru copii. După seminare au urmat acțiunile de prevenire în stradă. Ca și în timpul acțiunilor precedente, au fost staționați șoferii ce transportau copii. Trebuie de remarcat faptul că majoritatea dintre cei trași pe dreapta erau șoferițe, adică mămici care transportau copiii în mașină fără a utiliza un sistem de reținere adecvat, în timp ce ele aveau cuplată centura de siguranță. Paradox, propria viață părinții o asigură cuplând centura de siguranță, pe când pe cea a copiilor o lasă în voia sorții. La întrebarea de ce nu utilizează un scaun auto special, mamele răspund cu o indignare vădită că au de mers un kilometru sau doi și nu consideră necesară utilizarea acestora și că le-ar instala doar la drumuri lungi. Alți șoferi stopați habar nu aveau despre obligativitatea utilizării sistemelor de reținere, precum și despre existența acestora.

Dragi părinți, vă reamintim, viața copiilor dvs este în mâinile voastre! Siguranța acestora în timpul călătoriilor cu mașina este responsabilitatea numai a voastră! Indiferent dacă aveți de parcurs o distanță mai scurtă sau mai lungă, copilul trebuie fixat în mașină cu un sistem de reținere adecvat înălțimii și greutății acestuia. Pentru un micuț chiar și un impact la viteză mică poate fi fatal și suntem siguri că nu o să v-o iertați niciodată dacă în caz de accident dvs. veți rămâne fixat în mașină de centura de siguranță, iar copilul dvs. va zbura peste geam ca o minge!

Campania de promovare a utilizării sistemelor de reținere pentru copii se desfășoară în parteneriat cu FIA (Federația Internațională de Automobilism), Fundația FIA (FIA Foundation), EASST (Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil din Marea Britanie), Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul Național de Patrulare, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, proiectul elvețian REPEMOL, Teatrul “Oratorul”, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie și un șir de școli auto.

Scopul proiectului “Transportă copilul tău în siguranță!” este de a realiza o campanie națională de promovare a utilizării sistemelor de reținere și a siguranței copiilor în unitățile de transport, implicând o serie de inițiative de sensibilizare a populației din Republica Moldova, a autorităților publice naționale și a actorilor non-guvernamentali relevanți, în vederea creșterii nivelului de conștientizare asupra problemei siguranței copiilor în automobil în rândul cetățenilor și autorităților publice și îmbunătățirea culturii conducătorilor auto și a responsabilității părinților pentru copii-pasageri.