COMUNICAT DE PRESA

Lansarea celei de a 6-a Săptămâni Globale pentru Siguranța Rutieră a ONU în Moldova

A.O. „Automobil Club din Moldova” (ACM) are deosebita onoare de a anunța lansarea celei de-a VI-a ediții a Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră a ONU în Republica Moldova, care se va desfășura în perioada 17-23 mai 2021.

Adunarea Generală a ONU a mandatat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și comisiile regionale ale ONU să planifice și să găzduiască săptămânile periodice ale ONU privind Siguranța Rutieră. Desfășurată începând cu anul 2007, campania #Love30 este tematica celei de-a șasea Săptămâni Globale a Siguranței Rutiere a ONU ce pledează pentru străzile pentru viață, ceea ce înseamnă limitarea vitezei la 30 km/h ca normă pentru orașele din întreaga lume, în locurile unde participanții vulnerabili la trafic se intersectează cu mașinile.

Această săptămână va oferi oportunitatea de a obține angajamente politice la nivel național și local pentru a stabili limitele de viteză la 30 km/h în zonele urbane cu o concentrare mare de participanți vulnerabili la trafic; de a genera asistență locală pentru implementarea unor astfel de măsuri legate de viteza redusă pentru a crea orașe sigure, sănătoase, verzi și echitabile; și de a lansa oficial Deceniul de acțiune pentru siguranța rutieră 2021-2030.

În calitate de organizator al evenimentelor dedicate săptămânilor globale pentru al 6-lea an consecutiv, ACM a inițiat lansarea celei de-a 6-a Săptămâni Globale prin organizarea unei mese rotunde la nivel municipal, cu implicarea viceprimarului de ramură Victor Chironda și a Direcțiilor de Educație, Transport și Sănătate, precum și reprezentanților Biroului Executiv al Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere (CNSCR), Inspectoratului Național pentru Securitate Publică, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, directorii a două licee din capitală (”Ștefan cel Mare” și ”Universul”), Centrul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, Grupul de lucru pentru transport alternativ și societatea civilă. Atât viceprimarul, cât și șefii de direcții prezenți la discuție și-au oferit suportul pentru această inițiativă, confirmându-și implicarea necesară în realizarea activităților.

Scopul acestui eveniment a fost de a implica și angaja factorii de decizie de nivel local în instituirea, în Chișinău, a regimurilor de viteză de 30km/h în zonele periculoase în adiacentul instituțiilor de învățământ și în zonele unde participanții vulnerabili la trafic se intersectează cu traficul motorizat intens. În orașele dezvoltate, 30 km/h este limita legală de viteză în special în zonele cu flux sporit de pietoni, iar asta duce la siguranță, ecologie și accesibilitate pentru toți participanții la trafic – creând ”străzi pentru viață”.

La nivel național, pentru data de 21 mai este preconizată masa rotundă, cu implicarea Ministerelor responsabile, Biroului Executiv al CNSCR, instituțiilor financiare internaționale și alți membri ai Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, pentru a discuta despre problemele de siguranță rutieră cu care se confruntă Republica Moldova, în special viteza excesivă în zonele cu flux sporit de pietoni și participanți vulnerabili la trafic, zonele din adiacentul instituțiilor de învățământ și cele medicale și de a planifica etapele ulterioare de îmbunătățire a statisticilor rutiere, inclusiv posibilitatea elaborării unui nou document strategic, în conformitate cu Planul de Acțiuni al ONU pentru Deceniul Siguranței Rutiere 2020-2030.

La fel, în perioada 17-23 mai, în comun cu Teatrul ”Oratorul” și Direcția Educație, Tineret și Sport, sunt planificate organizarea de flashmob-uri cu implicarea elevilor, pentru atragerea atenției publice și a autorităților spre necesitatea intervențiilor în domeniul securizării zonelor din jurul școlilor, pentru a asigura copiilor un drum sigur casă-școală.Totodată, în paralel, vor fi petrecute, de către ACM și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, ședințe cu profesorii și părinții la tema siguranței și a riscurilor rutiere la care sunt supuși copiii lor lângă școală și lângă casă, demonstrând că străzile cu viteză redusă pot salva vieți, precum și oferi un mediu sigur de dezvoltare și circulație copiilor.

Pe lângă cele sus-menționate, mai sunt planificate și evenimente cu implicarea vedetelor din estrada națională și alte personalități celebre, care au acceptat să susțină cauza #Love30.

Toate acțiunile din cadrul acestei săptămâni sunt menite să atragă atenția publică și a factorilor de decizie asupra problemei vitezei excesive, care este principalul factor de risc și prima cauză a deceselor și traumatismelor rezultate în urma accidentelor rutiere și, totodată, identificarea potențialelor măsuri de abordare și de soluționare a acestei probleme atât la nivel local, cât și național.

Acțiunile #Love30 urmăresc creșterea gradului de înțelegere și sensibilizare privind riscurile rutiere, cuprinzând o serie de activități de sensibilizare a publicului și combatere a fenomenului accidentelor rutiere la nivel internațional, pentru a salva milioane de vieți pe drumuri. De asemenea, presupune luarea unor măsuri urgente pentru reducerea numărului de decese și traumatisme cu 50% până în 2030; obiectiv stabilit în Obiectivele globale ale ONU pentru dezvoltare durabilă pentru următorii 10 ani (2030).

Activitățile sunt finanțate de către FIA, FIA Foundation, Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil (EASST) din Marea Britanie și Alianța Globală a ONG-urilor pentru Siguranță Rutieră.

Cu această ocazie, venim cu apelul de a susține Campania internațională și a participa la evenimentele din cadrul Săptămânii Globale de Siguranță Rutieră a ONU, prin asigurarea mediatizării acestora.

Suportul mass-media este de o importanță deosebită pentru informarea și implicarea societății și sperăm că nu veți rămâne indiferenți față de tragediile zilnice de pe drumurile țării și ale întregii lumi!

Pentru detalii contactaţi:

Virginia Mandalac: 069529050, e-mail: virginia.ust@gmail.com

Mihailova Tatiana: 069007040, e-mail: mihailovat@yahoo.com