COMUNICAT DE PRESA

Scrisoare deschisă ACM: #străzipentruviață

STREETS FOR LIFE: FOR PEOPLE AND PLANET

Pe străzile noastre, la nivel mondial, unde mergem, petrecem timpul şi trăim, solicităm să acționăm rapid. Stabilirea străzilor cu limita legală de viteză redusă şi străzile locuibile sunt esențiale şi urgente.

Urgente, deoarece vitezele reduse salvează vieți.

Urgente pentru sănătatea publică, făcând mersul pe jos şi ciclismul mai sigure şi mai accesibile, permițând şi incurajând un stil de viață sănătos. Străzile locuibile sunt mai importante ca niciodată drept raspuns la pandemia COVID-19.

Urgente pentru obiectivele globale şi pentru clima noastră, ca cheie care deblochează un ciclu virtuos de deplasare activă cu reducerea emisiilor zero carbon, trecând de la dependența de maşini optând pentru un transport public infloritor şi aer mai curat.

Urgente pentru echitatea socială şi rasială, deoarece veniturile şi comunitățile minoritare sunt cele mai expuse la traficul de mare viteză, iar pericolul rutier provoacă pericolul pentru mediu si excluziunea socială.

Urgente pentru drepturile persoanelor cu dizabilități: pentru persoanele in varsta: pentru toti cei vulnerabili.Urgente pentru copiii şi tinerii noştri şi vitale pentru bunăstarea lor. Ei sunt cei mai expuşi riscului pe străzile unde trăiesc, se joacă şi merg spre scoală. În fiecare zi, 3000 de copii şi tinen sunt ucişi sau grav răniți pe drumurile lumii. Un copil lovit de o maşină la viteza de 30 km/h (20 mph) poate supravietui. Lovit la viteza de 80 km/h (50 mph), de cele mai multe va muri. Viteza ucide.

Declaratia de la Stockholm din 2020, adoptată de guvernele din intreaga lume, solicită să se puna accentul pe străzile locuibile si, in conformitate cu dovezile disponibile, pe o viteză maximă de deplasare de 30 km/h, unde se intersectează utilizatorii vulnerabili ai drumurilor si vehiculele Angajamentul față de această abordare trebuie să se afle in avangarda noului deceniu de actiune pentru siguranta rutiera. In vederea atingeni obiectivelor globale. Acum este momentul să urgentăm acest apel la actiune prin reducerea, proiectarea s aplicarea unor regimuri de viteze in trafic, care sa fie sigure pentru toata lumea, peste tot, acordand prioritate strazilor cu viteză redusă, în toate zonele rezidentiale (in zonele cu o concetratie sporita de participanti vulnerabili ja trafic), in apropierea scolilor si institutiilor medicale.

Strazi pentru sanatate. Străzi pentru clima. Străzi pentru oameni. Trebuie sa actionam impreuna pentru a crea #Străzipentruviața #StreetsForLife.