În perioada iulie - septembrie 2015, Automobil Club din Moldova (ACM) desfăşoară campania de siguranţă rutieră „Alcoolul şi volanul – cocktail mortal!”, cu scopul de a informa, responsabiliza şi educa conducătorii de autovehicule cu privire la riscurile şofatului în stare de ebrietate.
Aceste acţiuni sunt realizate în colaborare cu Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP), în cadrul Campaniei de Prevenire Rutieră (în parteneriat cu TRACECA Road Safety Project II), finanţată de Federaţia Internaţională a Automobilismului (FIA).
În iulie 2015, Automobil Club din Moldova şi Inspectoratul Naţional de Patrulare au lansat un sondaj de opinie în rândul şoferilor, în localităţile cu rata cea mai înaltă de accidente rutiere cauzate de șofatul în stare de ebrietate. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1000 de şoferi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 61 de ani >.
Studiul are ca obiectiv:
- Stabilirea gradului de conştientizare a riscului privind şofatul în stare de ebrietate
- Identificarea principalelor grupe de risc
- Verificarea nivelului de cunoaştere a prevederilor legale
- Evaluarea eficienţei sancţiunilor şi operaţiunilor de prevenire desfășurate de către Poliție
În scopul de a prezenta rezultatele cercetării, la 15 septembrie 2015, la sediul Inspectoratului General al Poliției a avut loc o conferinţă de presă susținuta de şeful INP, Dl Marin Maxian şi managerul de proiecte ACM, Olga Popuşoi.
Dl Maxian a prezentat statisticile privind şofatul în stare de ebrietate, numărul de cazuri tragice care se produc zilnic din această cauză pe drumurile Republicii Moldova, şi a explicat cum afectează alcoolul conducerea automobilului.
Reprezentantul ACM a oferit rezultatele studiului realizat despre conducerea automobilului sub influența alcoolului, conform cărora, , doar 16,21% din respondenţi cunosc limita admisibilă de alcool în sânge şi în aerul expirat, şi doar ¼ din şoferii chestionaţi cunosc valoarea amenzii pentru şofatul în stare de ebrietate. .
Sondajul de opinie reflectă și faptul că rata bărbaților care șofează în stare de ebrietate este mai mare decît cea a femeilor. Astfel, din totalul femeilor chestionate, doar 2,34 % au răspuns că își permit să conducă automobilul după ce au consumat alcool, pe cînd din totalul bărbaților – 13,74 %.
Conform categoriilor de vîrstă, în grupurile de risc privind șofatul în stare de ebrietate se includ șoferii cu vîrsta cuprinsă între 18-40 de ani și cei trecuți de 60 de ani.
Şeful INP a menţionat că vor fi luate măsuri urgente cu scopul informării populaţiei despre prevederile legale și pericolul șofatului în stare de ebrietate.
Prin urmare, în septembrie-octombrie (perioada de vinificaţie, când rata accidentelor este înaltă), Poliţia şi ACM desfăşoară acţiuni de sensibilizare în localităţile afectate de această problemă, distribuind pliante cu informaţie utilă despre prevederile legale şi recomandări cu metode alternative de a ajunge acasă în siguranță, în cazul în care șoferul a consumat alcool, precum şi odorizante auto, să reamintească conducătorilor auto despre pericolul șofatului în stare de ebrietate.
Alfă mai multe:
http://www.publika.md/emisiuni/publika-report_371.html?video_id=3907251
http://www.canal2.md/news/la-vanat-soferi-bauti