În perioada 8-13 aprilie 2019 , toate țările membre ale Alianței Estice pentru Transport Sigur și Durabil (EASST) s-au întâlnit în Chania, Creta. Întâlnirea tuturor partenerilor a avut loc în cadrul reuniunii bianuale a Alianței Globale a ONG-urilor pentru siguranța rutieră și reuniunea bienală a Colaborării ONU pentru Siguranța Rutieră.
Săptămâna a început cu ateliere de lucru implicând partenerii, oferindu-le posibilitatea de a se reuni, de a face schimb de experiențe, de a-și prezenta activitățile întreprinse, precum și de a discuta despre strategii și proiecte viitoare comune de siguranță rutieră.
În contextual întâlnirii Alianței Globale, SergheiDiaconu și Tatiana Mihailova de la Automobil Club din Moldova (ACM) au moderat mai multe sesiuni tematice ca interacțiunea cu factorii de decizie și abilitățile de conducere defensivă în condiții de siguranță.
Ceilalți parteneri ai EASST au fost, de asemenea, implicați în alte sesiuni, inclusiv simpozionul de o zi, privind intervențiile post-accident, aplicarea eficientă a legii, problemele dizabilității și mobilității și altele. În parteneriat cu Umanitate și Incluziune (HI), EASST a co-facilitat un atelier de lucru privind mobilitatea sigură și favorabilă incluziunii pentru toți, prezentând rezultatele intervențiilor regionale cu privire la persoanele cu nevoi speciale, mobilitatea, riscul rutier și solicitarea factorilor de decizie în asigurarea participării tuturor grupurilor, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, organizațiilor reprezentative ale acestora , în conceperea, implementarea și monitorizarea politicilor și proiectelor locale și naționale privind siguranța rutieră și mobilitatea urbană.
Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale săptămânii pentru întreaga echipă EASST a fost celebrarea celei de-a 10-a aniversări a rețelei marcată cu o recepție și cină specială, în timpul căreia a fost lansat raportul și video-ul privind impactul celor "10 ani de activitatate în salvarea vieților pe drumuri" ( video )
care cuprinde toate proiectele legate de construirea și dezvoltarea capacităților de siguranță rutieră începând cu 2009. Raportul prezintă cele mai mari realizări ale EASST în materie de aplicare a legii, educație și inginerie, intervenție post-accident și mobilitate incluzivă.
Spre sfârșitul săptămânii, directorul EASST, Emma MacLennan, a avut un discurs în cadrul simpozionului de nivel înalt, găzduit de către Alianță și Fundația Towards Zero, despre Deceniul de acțiune din perspectiva ONG-urilor, până în 2030. O mare surpriză pentru întreaga rețea EASST a fost premierea acesteia cu FedEx Road Safety Award 2019 (Premiul FedEx în domeniul Siguranței Rutiere) pentru angajamentul său excepțional față de siguranța rutieră și impactul în continuă creștere. Principalul proiect de succes ce stă la baza premiului menționat este ”Șofatul sigur înseamnă viață!”, ce constă în implementarea politicilor de siguranță rutieră la locurile de muncă, petrecut în Moldova de către ACM și premiat cu Prince Michael Awards
Conferința a fost un eveniment pregătitor major pentru cea de-a treia Conferință ministerială globală privind siguranța rutieră de anul viitor, care va avea loc în Suedia. Toți partenerii au profitat din plin și s-au bucurat de participarea la o săptămână interesantă și activă - contribuind activ la agendă, împărtășind experiențele rețelei, învățând de la alții și aducând o voce regională la dezbaterea globală privind siguranța rutieră.