NOUTAȚI

2021-04-13
PROIECTUL RADAR ”ARHITECTUL” VIITORULUI SIGURANȚEI RUTIERE
PROIECTUL RADAR ”ARHITECTUL” VIITORULUI SIGURANȚEI RUTIERE

Automobil Club din Moldova s-a asociat cu alți 18 parteneri de proiect și parteneri strategici asociați din întreaga Europă, în iunie 2018 pentru un proiect de 2,15 milioane de euro pentru îmbunătățirea siguranței infrastructurii rutiere în 12 țări din regiunea Dunării - în cadrul proiectului Evaluarea riscurilor pe drumurile din zona Dunării (RADAR). Acum, aproape trei ani mai târziu, RADAR a devenit un instrument principal în fortificarea capacităților regionale și a planurilor strategice de acțiune pentru investiții bazate pe dovezi în infrastructura rutieră inteligentă, nu numai în zona Dunării, ci și în întreaga lume.

De ce?

Numărul deceselor rutiere continuă să crească în fiecare zi. Peste 3.200 de persoane au murit în opt țări din regiunea Dunării doar în 2019 - un număr similar fiind înregistrat în 2018 și 2017.

Se uită adesea că anume calitatea infrastructurii rutiere joacă un rol extrem de important în prevenirea accidentelor rutiere, dar măsurile par întotdeauna scumpe.

Ce ar fi dacă am putea identifica cele mai riscante drumuri și le-am putea îmbunătăți siguranța în baza costurilor, spre deosebire de economiile de pe urma deceselor și traumelor? Ce s-ar întâmpla dacă am îmbunătăți siguranța rutieră utilizând bariere de siguranță pentru a opri vehiculele care zboară de pe drumuri? Am putea salva peste 1.600 de vieți, în Europa, într-un singur an.

Intersecțiile rutiere iau, de asemenea, multe vieți. Putem salva mai mult de 2.000 de vieți prin simpla instalare a semnalelor de circulație corespunzătoare sau a sensurilor giratorii, precum și prin utilizarea unor tratamente eficiente din punct de vedere economic pentru calmarea traficului, cum ar fi limitatoarele de viteză.

Ce procent din PIB-ul Europei va fi salvat prin evitarea deceselor și traumelorpe drumuri? Cum se compară acest lucru cu costurile îmbunătățirii siguranței infrastructurii? Estimările variază, accidentele de trafic rutier costă majoritatea țărilor 3% din PIB-ul național. Raporturile cost-beneficiu arată că pentru fiecare euro investit se pot salva cel puțin cinci vieți, adesea mult mai multe.

Pentru a arăta ceea ce facem în perspectivă, am pregătit niște infografice pe cele patru domenii tematice luate în vizorul RADAR (drumuri mai sigure, facilități pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor , infrastructură inteligentă de gestionare a vitezei și siguranță rutieră în apropierea școlilor). Toate cele patru domenii tematice sunt primordiale pentru elaborarea viitorului management strategic al infrastructurii siguranței rutiere în zona Dunării.

Metodologia utilizată în RADAR este cea mai cuprinzătoare metodologie de evaluare a siguranței rutiere care acoperă majoritatea noilor cerințe ale directive privind managementul siguranței infrastructurii rutiere, iar consolidarea capacității în acest sens ar fi extrem de relevantă și binevenită de către factorii de decizie. Metodologia standardizată depășește disparitățile regionale și naționale, oferind o abordare cu adevărat transnațională, cu implicații largi și aplicabilitate în politica de transport și strategiile naționale de siguranță rutieră.

Apăsați aici pentru a găsi infograficele despre cele patru domenii tematice.