Ziua mondială a comemorării victimelor traficului rutier este marcată anual în cea de-a treia duminică a lunii noiembrie pentru a comemora numeroasele victime ale accidentelor rutiere din toată lumea, precum și pentru a susține familiile și prietenii acestor victime și toți oamenii care au fost cumva afectați de acest fenomen. De asemenea, în această zi obișnuim să onorăm și să mulțumim serviciilor de urgență pentru curajul și intervenția lor în salvarea vieților omenești. La fel, reflectăm asupra costurilor uriașe cauzate de accidentele rutiere atât pentru comunități și familii și asupra modalităților de prevenire a accidentelor rutiere.
Prin urmare, această zi specială a devenit un instrument important pentru autorități, societatea civilă și comunități de a demonstra amploarea enormă a fenomenului și nevoia urgentă de acțiune.
Anul acesta marcăm începutul unui nou Deceniu de Acțiune pentru Siguranța Rutieră 2021-2030 și lansarea unui nou Plan Global de Acțiuni în domeniul Siguranței Rutiere, în cadrul căreia Ziua Mondială a Comemorării Victimelor a avut un rol foarte important - evidențiind clar motivele tuturor acțiunilor imediate necesare pentru perioada care urmează. Sloganul anului 2021 este: ”Nu mai vrem să avem victime de comemorat, vrem să ne trăim viețile împreună!”.
În acest context, la data de 18 Noiembrie, în fața Guvernului RM - Piața Marii Adunări Naționale, a avut loc un flash mob, în vederea sensibilizării opiniei publice cu privire la instituirea regimului de viteză de 30 km/h în zonele periculoase pentru participanții vulnerabili ai traficului (copii, persoane în etate, pietoni, bicicliști, persoane cu posibilități limitate, etc.), astfel abordând tematica tragediilor rutiere frecvente cauzate de viteza excesivă.
Elevii de la liceul ”Ștefan cel Mare” din capitală s-au aranjat sub forma cifrei 30, ca simbol al solicitării acestora de la autoritățile responsabile institurea și verificarea respectării regimului de viteză lângă instituțiile de învățământ și în locurile unde își petrec timpul liber, precum și de la șoferi să încetinească. Scopul elevilor, dar și al Automobil Club din Moldova a fost de a cere dreptul la străzi sigure, străzi pentru viață!
Organizatorii activităților au fost Automobil Club din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, Alianței Estice pentru Transport Sigur și Durabil (EASST) și FIA Foundation.