În 2023, 9 școli au fost analizate folosind programul de evaluare Star Rating pentru școli, dezvoltat de către iRAP, 3 zone școlare au fost selectate și ulterior transformate în Moldova, conducând la îmbunătățirea nivelului de siguranță de la 1 stea la 4-5 stele și la treceri mai sigure pentru utilizatorii vulnerabili.
Proiectul ”Traversări sigure - călătorii sigure
Evaluarea zonelor școlare în municipiile Bălți, Sîngerei și Ungheni” implementat de Automobil Clubul din Moldova (ACM).
- Inițiativa a avut ca scop furnizarea intervențiilor sigure și durabile, cu costuri reduse, la trei treceri de pietoni selectate, situate în trei orașe din Moldova - Bălți, Ungheni și Sângerei.
- Obiectivul principal al proiectului - să abordeze mobilitatea urbană și dezvoltarea durabilă a infrastructurii (UV într-un mod modern, ținând cont de nevoile tuturor utilizatorilor drumurilor, dar prioritizând copiii de școală și categoriile cu mobilitate redusă.
- Transformarea a trei treceri de pietoni în aceste 3 localități.
Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni
Aplicația SR4S a evaluat zona școlară ca fiind nesigură, acordându-i o stea. Experții ACM, cu sprijinul managementului școlii și al autorităților publice locale, și-au unit eforturile pentru a securiza trecerea de pietoni de lângă liceu prin intervenții de urbanism tactic, și anume:
• Instalarea zonei de 30 km/h;
• Marcarea corespunzătoare a trecerii de pietoni;
• Prevenirea parcării în zona de 10 m de la trecere folosind bolarzi din plastic pentru a mări câmpul vizual al șoferilor;
• Coborârea bordurilor de pe ambele părți ale trecerii și construcția de rampe de acces de pe trotuar pentru grupurile cu mobilitate redusă;
• Instalarea semnelor de circulație lipsă „Atenție, copii”, „Trecere de pietoni”.
În urma intervenției, ratingul de securitate al trecerii de pietoni, evaluat conform metodologiei Star Rating, a crescut de la 1 la 4 stele, datorită reducerii vitezei de operare a traficului și îmbunătățirii vizibilității și accesibilității trecerii de pietoni.
Liceul „Dimitrie Cantemir” din Sângerei:
Evaluarea efectuată în zona școlară selectată din Sângerei a indicat un nivel de siguranță de 3 stele conform SR4S. Pentru siguranța copiilor, au fost oferite recomandări utile pentru îmbunătățire. Cu sprijinul LPA, ACM a securizat principala trecere de pietoni folosită de elevi în drum spre și de la școală.
Locația a fost securizată prin următoarele măsuri:
- Instalarea zonei de viteză de 30 km/h;
- Îngustarea trecerii de pietoni cu bolarzi;
- Prevenirea parcării în zona de 5 m de la trecere prin bolarzi din plastic pentru a mări câmpul vizual al șoferilor;
- Aplicarea marcajelor reflectorizante, inscripția „ȘCOALĂ” și vopsea colorată pe trotuar;
- Instalarea semnelor de circulație - „Atenție, copii”, „Trecere de pietoni”;
- Construcția rampelor de acces de pe trotuar.
În urma intervenției, ratingul de securitate al trecerii de pietoni, evaluat conform metodologiei „Star Rating”, a crescut de la 3 la 4 stele, datorită reducerii vitezei de operare a traficului și îmbunătățirii vizibilității și accesibilității.
Zona școlară în municipiul Bălți:
Zona școlară evaluată și trecerea de pietoni selectată pentru proiect sunt utilizate zilnic de copiii de la două licee și o grădiniță în drum spre și de la școală. Trecerea de pietoni, evaluată la 1 stea conform SR4S, este situată într-o intersecție aglomerată cu o viteză de operare ridicată în zonă.
La inițiativa ACM, conducerea școlilor a obținut sprijinul LPA și al poliției pentru a securiza infrastructura pietonală deteriorată și inaccesibilă din zonă.
- Astfel, trecerea de pietoni a fost îmbunătățită prin aplicarea următoarelor măsuri:
- Instalarea zonei de viteză de 30 km/h;
- Instalarea semnelor de avertizare zona școlară și aplicarea marcajelor pentru a ghida șoferii și a-i avertiza de proximitatea unei școli;
- Reproiectarea intersecției prin aranjarea unei treceri de pietoni suplimentare pe strada secundară;
- Îmbunătățirea pavimentului;
- Instalarea de garduri pietonale pe ambele străzi în perimetrul trecerii.
Ca rezultat al intervențiilor furnizate, ratingul SR4S al locației evaluate din Bălți a crescut de la 1 la 4 stele.
Peste 3000 de elevi care traversează zonele de intervenție beneficiază de călătorii mai sigure spre și de la școală, la fel ca și părinții, bunicii, prietenii, vecinii lor și, cel mai important, grupurile cu mobilitate redusă.
Utilizatorii vulnerabili ai drumurilor merită drumuri de 3 stele sau mai bune!