Proiectul „Şofatul sigur înseamnă viață” a fost lansat în Moldova de către Automobil Club din Moldova (ACM) și EASST (Alianţa Estică pentru Transport Sigur şi Durabil) în februarie 2013 pentru a reduce rata înaltă a accidentelor rutiere la locul de muncă. Lansarea proiectului a avut loc printr-un atelier de lucru, cu durata de două zile, la care s-au adunat companiile din țară, în special cele care dețin parcuri mari de vehicule, precum şi parcul unităţilor de transport public din capitală (mai multe detalii aici (http://goo.gl/c4rCgs).
Grupul de lucru care s-a creat în rezultatul evenimentului din februarie, grație suportului BERD și EASST, a efectuat în noiembrie o vizită de studiu în Marea Britanie, pentru a vedea în realitate măsurile întreprinse de companiile mari din Marea Britanie cu scopul reducerii riscului accidentelor rutiere în afacerile lor, dar și în comunitate (detalii: http://goo.gl/c4rCgs , ).
Ca rezultat al unei colaborări fructuoase, reprezentanţii Automobil Club din Moldova petrec training-uri de siguranţă rutieră pentru colaboratorii organizaţiilor implicate în proiectul dat.
Astfel, la data de 6 septembrie 2014 a fost organizat un curs special pentru angajaţii Centrului Unic de Monitorizare şi Coordonare (CUMC) din capitală. Scopul acestuia a fost de a informa reprezentanţii centrului despre importanţa respectării normelor de siguranţă rutieră, chiar dacă aceasta este responsabilitatea lor principală în cadrul serviciului. Doar printr-o cooperare eficientă şi armonie dintre aplicarea legii şi informarea corectă a societăţii civile putem obţine rezultate evidente la capitolul statisticilor rutiere.
Totodată, participanţii au avut posibilitatea de a testa simulatorul de accidente rutiere în cazul unei coliziuni frontale la o viteză de 12km/h, pentru a simţi pe pielea lor efectul loviturii.
Acelaşi tip de curs a fost petrecut de către ACM, cu ajutorul reprezentanţilor CUMC, pentru compania Gas Natural Fenosa în luna iulie curent (detalii http://www.saferoads.md/index.php?view=news&t=training_de_siguranta_rutiera_pentru_angajatii_gas_natural_fenosa). În rezultatul proiectului “Șofatul sigur înseamnă viață” s-a creat un puternic parteneriat între reprezentanții grupului, iar trening-urile petrecute cu contribuția fiecărui partener sunt o dovadă a acestui fapt.
Participanții apreciază treningul drept unul foarte util și relevant pentru activitatea lor. Ei au primit în dar stickere reflectorizante și broșuri informative privind diverse subiecte importante ale siguranței rutiere precum șofatul în stare de ebrietate, centura de siguranță, verificarea anvelopelor, pietonii, primul ajutor, etc.