Campania „Șofatul sigur înseamnă viață” în Moldova a fost lansat de către Automobil Club din Moldova (ACM) și EASST în martie 2013 pentru a reduce rata înaltă a accidentelor rutiere legate de locul de muncă. Lansarea proiectului a avut loc printr-un atelier de lucru, timp de două zile, la care s-au adunat companiile din țară, angajații cărora se expun riscului de accidente rutiere, în special cele care dețin parcuri de vehicule și șoferi, și cele de transport public.
Grupul de lucru care s-a creat la evenimetul din februarie, grație suportului BERD și EASST, a efectuat în noiembrie o vizită în Marea Britanie, pentru a vedea în realitate măsurile întreprinse de principalele companii ale Marii Britanii cu scopul reducerii riscului accidentelor rutiere în afacerile lor, dar și în comunitate (detalii: http://goo.gl/qxHyyX , http://goo.gl/47QpxB ).
Vizita de studiu în Marea Britanie a ajutat delegația din Republica Moldova să înțeleagă mai profund aplicarea Politicilor de Siguranță Rutieră la locul de muncă.
Cei șase membri din delegația Republicii Moldova, fiind în funcții importante pentru a putea promova bunele practici de siguranță rutieră în Moldova: Dan Chiriță, Șeful Centrului Unic de Video Monitorizare; Nicolai Seredneac, director al companiei de maxi taxi “Autorapid” SRL; Liuba Popa, responsabila pentru Transport, compania “Gas Natural Fenosa”; Lilian Copaci, Direcția Transport Municipal; Gheorghe Morgoci, director RTEC Chisinau și Marcel Lupanciuc, director adjunct al companiei de autobuze Chișinău, s-au întors acasă cu cunoștințe detaliate din Marea Britanie cu privire la politicile de siguranță rutieră la locul de muncă și cele mai bune practici spre a fi implementate în instituțiile din Moldova în care activează.
Fiecare membru al grupului de lucru a obținut rezultate bune în promovarea și implementarea inițiativelor în domeniul siguranței rutiere la companiile în care lucrează (controlul strict al șoferilor: consumul alcoolului, orele de muncă și odihnă, instruirea, evidența numărului de accidente rutiere și a încălcărilor rutiere cu implicarea șoferilor entității, plasarea mesajelor și articolelor de siguranță rutieră, aplicarea noilor tehnologii și video supravegherii).
Menționăm că cele mai bune rezultate le-a avut dna Liuba Popa de la Gas Natural Fenosa. Iar la 17 iulie 2014 managerii de proiect ACM, Virginia Mandalac și Tatiana Mihailova în colaborare cu dna Liuba Popa au organizat un curs de instruire pentru conducătorii auto ai companiei Gas Natural Fenosa. Reprezentanții ACM au fost asistați de dl Mihai Rusu de la Centrul Unic de Video Monitorizare și șeful departamentului de transport al Gas Natural Fenosa, dl Sergiu Enache, care le-au vorbit conducătorilor auto despre șofatul în condiții nefavorabile și alte situații excepționale pe drum.În rezultatul proiectului “Șofatul sigur înseamnă viață” s-a creat un puternic parteneriat între reprezentanții grupului, iar trainingul efectuat cu contribuția dlui Dan Chiriță este o dovadă a acestui fapt.
Participanții au apreciat trainingul drept unul foarte util și relevant pentru activitatea lor, sugerînd să efectueze același lucru și în alte companii. Ei au primit în dar stickere reflectorizante și broșuri informative privind diverse subiecte importante ale siguranței rutiere precum șofatul în stare de ebrietate, centura de siguranță, verificarea anvelopelor, pietonii, primul ajutor, etc.