NOUTAȚI

2014-03-20
Trainingul “Drumuri Sigure pentru toți” în Hîncești, Leova și Chișinău
Trainingul “Drumuri Sigure pentru toți” în Hîncești, Leova și Chișinău

În februarie 2014, Automobil Club din Moldova în parteneriat cu Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil au desfășurat în satele Peresecina, Congaz și Svetlîi o serie de traininguri cu genericul “Drumuri sigure pentru toți” (http://goo.gl/IErHs7).

În luna martie, organizatorii au continuat să desfășoare traininguri similare și în alte localități din republică. Astfel, diverse organizații ale societății civile (școli, ONG-uri de volutari, persoane cu dizabilități, copii, grădinițe de copii, uniuni de bicicliști, reprezentanții Poliției de Patrulare, ai Primăriilor și Administrației de Stat a Drumurilor) din Leova, Hîncești și Chișinău au participat la trainiguri timp de 2 zile în cadrul proiectului “Consolidarea Capacităților Societății Civile din Moldova de a promova siguranța rutieră”, desfășurat sub auspiciile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Scopul acestui proiect este de a promova o înțelegere mai clară a proiectelor de reconstrucție a drumurilor realizate de Bancă, de a îmbunătăți comportamentul cetățenilor moldoveni în traficul rutier și, prin urmare, de a reduce numărul accidentelor și fatalităților rutiere.

Participanții la training au primit informație utilă și au dezvoltat unele abilități privind siguranța rutieră personală și posibilitățile de a desfășura prevenție rutieră la costuri minime în comunitatea lor. La finele sesiunii, participanții au construit grupuri de lucru și, ajutați de traineri, au întocmit planuri de activitate pentru soluționarea problemelor rutiere pe care le întîlnesc în localitățile lor și pentru reducerea numărului de accidente. Grupurile s-au focusat pe probleme foarte importante, precum șofatul în stare de ebrietate, siguranța pietonilor, educația rutieră a copiilor, arborii ce cresc de-a lungul drumurilor, etc. De asemenea, au fost menționate și probleme specifice de tipul: accesul la drumuri a persoanelor cu dizabilități sau cum să evităm obstacolele în amplasarea publicității sociale la programele TV/Radio. Participanții împreună cu experții au propus idei și soluții și au concluzionat că succesul poate avea loc doar dacă forțele lor vor fi unite!

EASST și ACM au contribuit cu materiale informative, broșuri, filme de producție autohtonă și internațională, reflectorizante, jocuri și păpuși de teatru pentru educația siguranței rutiere (donate de Children’s Traffic Club și Ten Alps Communicate), tricouri, veste reflectorizante pentru fermieri, bicicliști și cei ce folosesc hipomobilele. De asemenea, s-au oferit sfaturi pentru implementarea eficientă a planurilor de activitate. Fiecare participant a primit Certificat de participare, fiind încurajat să se implice în desfășurarea campaniilor locale de îmbunătățire a nivelului siguranței rutiere. Trainingul a contribuit la crearea unor noi contacte și relații, iar participanții au sugerat că ar fi util să se desfășoare astel de traininguri și pentru alte organizații în toata republica.

Directorul EASST Emma MacLennan și reprezentantul ACM Virginia Mandalac dăruind Certificatul participantului din Hîncești

Distribuind veste reflectorizante participanților din Leova

Grup de lucru în Leova

Discutînd planul de activitate, Chișinău