NOUTAȚI

2015-12-02
Programul pilot
"În siguranță la școală – în siguranță acasă"
Programul pilot</br>

În perioada 23–30 noiembrie 2015, Automobil Club din Moldova, în colaborare cu proiectul REPEMOL și Inspectoratul Național de Patrulare au organizat o serie de întîlniri și traininguri pentru elevii, profesorii şi părinţii liceului „Universul” din mun. Chișinău, cu scopul sporirii securităţii copiilor în drumul lor de acasă la şcoală şi de la şcoală – acasă.

Evenimentele s-au desfășurat în cadrul programului pilot "În siguranță la școală – în siguranță acasă" al Campaniei de Prevenire Rutieră (în parteneriat cu TRACECA Road Safety Project II), finanțată de Federația Internațională a Automobilismului (FIA).

În octombrie 2014, la seminarul subregional din cadrul acestui proiect, organizat de ACM, GRSP și EASST, a fost stabilit grupul de lucru din Republicii Moldova, care a propus planul de acțiuni privind implementarea respectivului program pilot. Detalii: http://goo.gl/VaumQh

Scopul acestui program este de a reduce numărul deceselor și traumatismelor la copii, rezultate în urma accidentelor rutiere în timpul deplasării spre şcoală și de la școală. Îmbunătăţirea siguranţei copiilor în drum spre şcoală (și de la școală) este posibilă prin implementarea unor măsuri bine puse la punct, precum: consolidarea siguranţei rutiere în zona şcolii; instruirea copiilor, părinţilor şi profesorilor cu privire la elementele de bază ale siguranţei rutiere; creşterea gradului de conştientizare a societăţii şi autorităților, în legătură cu nevoia de a proteja copiii în traficul rutier.

În cadrul programului au fost organizate mese rotunde cu profesorii claselor primare, gimnaziale și liceale (54 profesori) pentru identificarea și implementarea celor mai bune metode de instruire a copiilor cu privire la prevenirea accidentelor rutiere. Au fost discutate problemele traficului rutier specifice amplasării liceului şi posibilităţile de soluţionare. Fiecare profesor a primit un set de materiale pentru a fi utilizate atît la lecții de educație rutieră, cît și integrate în alte materii școlare.

Au fost cooptați și părinții elevilor în scopul responsabilizării comunității și adulților răspunzători pentru siguranța copiilor în procesul de educație rutieră a celor mici.

De asemenea, a participat la discuții de educație rutieră şi Consiliul Elevilor. Elevii au fost provocați să discute despre riscurile în drumul lor casă – şcoală şcoală-casă, să răspundă la întrebări și să rezolve situații de domeniu , iar cei mai activi au primit diverse premii.

Prin urmare, profesorii şi elevii au planificat împreună cu organizatorii programului să aplice în procesul de învăţîmînt şi în viaţa cotidiană metodologia preluată în cadrul întîlnirilor. Aceştia au identificat acţiuni de prevenţie şi promovare a siguranţei rutiere pe care le vor implementa în timpul apropiat.

Află mai mult:

http://goo.gl/NeyIc4

http://igp.gov.md/ro/content/programul-pilot-siguranta-la-scoala-siguranta-acasa