NOUTAȚI

2020-11-13
15 Noiembrie 2020 - Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier 
15 Noiembrie 2020 - Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier 

Ziua Mondială a comemorării victimelor traficului rutier are loc în a treia duminică a lunii noiembrie a fiecărui an.

Este un eveniment de mare profil la nivel mondial care ne amintește de milioane de vieți spulberate și grav rănite pe drumurile lumii și ne îndeamnă să recunoaștem suferința tuturor victimelor afectate, familiilor și comunităților – milioane adăugate în fiecare an la nenumăratele milioane care deja au avut de suferit: un număr cumulativ cu adevărat extraordinar.

Această zi a devenit, de asemenea, un instrument important pentru guverne și pentru toți cei a căror activitate implică prevenirea accidentelor sau răspunsul la consecințele accidentelor, deoarece oferă posibilitatea de a demonstra amploarea enormă și impactul deceselor și vătămărilor cauzate în urma accidentelor rutiere, să se solicite încetarea răspunsului adesea trivial și inadecvat la accidentele rutiere mortale și vătămărilor și să se pledeze pentru o acțiune concertată și urgentă de stopare a masacrului.

De Ziua Mondială plătim și noi tribut echipajelor de urgență dedicate, polițiștilor și cadrelor medicale, care se ocupă zilnic de urmările traumatice ale accidentelor rutiere.

Conform datelor statistice oferite pe Poliția, în Republica Moldova în anul 2019 s-au înregistrat 2572 accidente în traficul rutier, în care 274 persoane au decedat, iar altele 3001 au fost traumatizate.

De Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier, Automobil Club din Moldova transmite un gând întru comemorarea tuturor celor ce au trecut în nefiinţă din cauza accidentelor rutiere şi condoleanţe familiilor care poartă în suflet o viaţă întreagă această suferinţă.

Istoric

Ziua Mondială are o istorie lungă:

Din 1995, organizațiile de victime rutiere sub umbrela Federației Europene a Victimelor Traficului Rutier (FEVR) marcau împreună această zi - mai întâi ca Ziua Europeană a Comemorării, dar imediat după aderarea ONG-urilor din Africa, America de Sud și Asia - ca Ziua Mondială a Comemorării.

10 de ani mai târziu – pe 26 octombrie 2005 – Ziua Mondială a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU ca „recunoașterea corespunzătoare a victimelor accidentelor rutiere și familiile lor”.

În prezent, Ziua Mondială este comemorată pe toate continentele, nu numai de ONG-urile care pledează pentru siguranța rutieră și pentru victimele drumurilor, ci și de guverne și de toate părțile interesate relevante.

NU UITA.
SUSȚINE.
ACȚIONEAZĂ.

Video-ul dedicat Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere anul 2020 îl puteți urmări aici:

Pentru mai multe detalii:
       https://worlddayofremembrance.org