Siguranța rutieră este o problemă globală care afectează toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare. În fiecare an, milioane de oameni sunt răniți sau uciși în accidente rutiere.
De la proclamarea independenței (27 august 1991), în Republica Moldova au fost înregistrate 83 187 accidente rutiere în care și-au pierdut viața 12 709 persoane și au fost rănite 98 779 persoane. Numărul deceselor înregistrate este similar populației unui orășel mediu din Republica Moldova și constutuie circa 1/3 din numărul deceselor înregistrate anual în țară.
În 2022, au fost înregistrate 2312 accidente rutiere, soldate cu 217 de decese și 2586 de răniți. Rata accidentelor rutiere s-a redus în ultimii 10 ani cu 11%, pe când a deceselor în accidente rutiere - cu 33%, și a rănirilor – cu circa 20%. Aceste date demonstrează o reducere a severității accidentelor și îmbunătățirea prevenției polițienești, având în vedere că gradul de severitate este dependent direct de managementul vitezei.
Rata deceselor la numărul accidentelor comise este și ea peste media europeană (un deces la 45 accidente rutiere), pe când în Republica Moldova acest indice este constant pe parcursul a mai mulți ani, de 10 accidente în care moare un om, dar trebuie menționat că acest indice s-a îmbunătățit cu mult în ultimii ani.
Cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere în Republica Moldova sunt:
- Viteza excesivă
- Nerespectarea priorității
- Conducerea în stare de ebrietate
- Nerespectarea regulilor de circulație
O problemă esențială a tuturor statelor în curs de dezvoltare, inclusiv a Republicii Moldova, este siguranța utilizatorilor vulnerabili. Cu o pondere generală de peste 35% din numărul total de accidente rutiere înregistrate, tamponările de pietoni sunt cele mai frecvente tipuri de accidente de pe rețeaua de drumuri publice. Pietonii formează 36% din numărul total al deceselor în accidente rutiere, în comparație cu rata medie Europeană de 27%, iar în țările cu venituri mari de circa 19% (World Health Organization, 2018)[1]. Politicile de siguranță a circulației, în mare parte, sunt bazate pe introducerea unor norme legislative și normative referitoare la prevenție în raport cu conducătorul auto, dar nu se axează pe un management integrat. Măsurile aplicate, ca regulă, se înfăptuiesc separat, fără o coordonare multi-sectorială, cu scopul de a convinge utilizatorii să se asigure prin comportamentul său și să conteze că și ceilați utilizatori vor respecta în aceeași măsură reglementările rutiere.
Ca regulă, aceste măsuri își au efectul doar pe termen scurt și pe un segment restrâns de utilizatori, iar statisticile accidentare demonstrează elocvent acest fapt, care de cele mai multe ori, revin la situația inițială într-un termen de 1-2 ani, în dependență de deprinderile utilizatorilor și insistența autorităților.
Plasarea siguranței circulației în totalitate pe segmentul factorului uman este depășită și distanțează autoritățile de la problemele reale și măsurile viabile de soluționare. Accentul excesiv asupra rolului răspunderii individuale și declararea victimei ca responsabil unilateral de accidentul comis sau situația rutieră respectivă, plasează autorităţile pe o pistă greșită, astfel îndepărtându-le de la starea reală de lucruri și competențele sale.
Autoritățile din Republica Moldova au luat deja unele măsuri pentru a îmbunătăți siguranța rutieră, cum ar fi creșterea amenzilor pentru încălcarea regulilor de circulație și intensificarea controalelor. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe eforturi pentru a reduce numărul de accidente rutiere și pentru a face drumurile din Republica Moldova mai sigure.
Iată câteva acțiuni concrete pe care le poate întreprinde fiecare dintre noi pentru a contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere:
* Respectați regulile de circulație
* Nu conduceți sub influența alcoolului sau a drogurilor
* Nu conduceți cu viteză excesivă
* Fiți atenți la pietoni și la alți utilizatori vulnerabili
* Fiți un exemplu pentru cei din jurul vostru, manifestând un comportament corecct și tolerant
Fiecare persoană poate face o diferență în reducerea numărului de accidente rutiere. Prin respectarea regulilor de circulație și prin adoptarea unor comportamente sigure, putem face drumurile din Republica Moldova mai sigure pentru toată lumea.
Acest infografic a fost realizat în cadrul proiectului ”Drumuri sigure spre școală” finanțat de către UNICEF Moldova, FIA și FIA Foundation scopul căruia este de a îmbunătăți capacitățile instituționale privind siguranța rutieră și formarea comportamentelor sănătoase în rândul părților-cheie interesate, copii și adolescenți.