NOUTAȚI

2024-03-06
Am demonstrat că putem - Decada de Acțiune pentru Siguranța Rutieră a Republicii Moldova (2011-2020)
Am demonstrat că putem - Decada de Acțiune pentru Siguranța Rutieră a Republicii Moldova (2011-2020)

Prima Decadă de Acțiune pentru Siguranța Rutieră a Republicii Moldova (2011-2020) a fost marcată de eforturi concertate și colaborare strânsă între diferite părți interesate pentru sporirea nivelului de siguranță rutieră la nivel național. Activitățile și intențiile Republicii Moldova au fost integrate la nivel global în cadrul Decadei de Acțiune pentru Siguranța Rutieră proclamată de Organizația Națiunilor Unite în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății pentru perioada 2011-2020. Scopul primordial al acestei Decade a fost de a reduce cu 50% numărul de accidente și decese rutiere, printr-un set de măsuri la nivel național în fiecare stat implicat.

Pe lângă alte state, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a lupta împotriva neglijării siguranței rutiere și a ales să acorde o atenție deosebită acestor aspecte, recunoscând mortalitatea și traumatizările rutiere drept piedici în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Raportul Global privind siguranța rutieră al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat în decembrie 2023, furnizează o imagine de ansamblu a datelor actuale privind siguranța rutieră în fiecare țară și, totodată, analizează retrospectiv prima Decadă de Acțiune pentru Siguranța Rutieră 2011-2020 și în ce măsură au fost atinse obiectivele de reducere a deceselor în trafic.

Raportul enumeră zece țări care au îndeplinit acest obiectiv, demonstrând că o reducere cu 50% într-un deceniu este posibilă, fiind urmate de alte 15 țări foarte aproape de acesta, reducând decesele rutiere cu 40-49%. În această listă este inclusă și Republica Moldova care, în 2010 avea una dintre cele mai înalte rate de mortalitate rutieră din Europa.

Experții Alianței Estice pentru Transport Sigur și Durabil (EASST), cu suportul FIA Foundation Advocacy Hub, au lucrat la elaborarea unui raport de studiu de caz care explorează modul în care Moldova, cea mai săracă țară din Europa și una dintre țările cu cele mai mici venituri din listă, a reușit să obțină o scădere constantă a numărului de accidente rutiere și de victime pe parcursul deceniului și (aproape) să atingă obiectivul global de reducere a deceselor rutiere cu 50%.

După cum arată raportul, reușita Moldovei poate fi atribuită adoptării unei abordări colaborative, multidimensionale – Guvernul lucrând în strânsă cooperare cu organizațiile societății civile. În special, raportul descrie rolul principal pe care l-a avut Automobil Club din Moldova (ACM) și domeniile cheie unde au fost concentrate activitățile în acest timp (inclusiv advocacy, reforma poliției și aplicarea legii, managementul siguranței rutiere ocupaționale, răspunsul post-accident și educația privind siguranța rutieră), precum și modul în care aceste domenii se interconectează ca parte a unei abordări extinse a sistemului de siguranță.

Având un rol esențial în promovarea mobilității și a unui comportament responsabil în stradă, precum și o experiență vastă în domeniu, Automobil Club din Moldova (ACM), cu suportul partenerilor, a fost una dintre organizațiile cheie care au inițiat și promovat proiecte și inițiative menite să miște lucrurile din loc.

În decursul acestei perioade, ACM a demonstrat un angajament ferm față de reducerea numărului de victime pe șosele și creșterea gradului de conștientizare în rândul tuturor participanților la trafic. Prin implementarea proiectelor inovatoare și colaborarea strânsă cu Guvernul Republicii Moldova, organizații din societatea civilă, presă și parteneri de dezvoltare, ACM a reușit să avanseze poziția Moldovei în domeniul siguranței rutiere.

Pentru aportul și contribuția valoroasă a activităților implementate, pe parcursul ultimilor 10 ani, meritele echipei Automobil Club din Moldova au fost recunoscute de 3 ori la nivel internațional: fiind dubli premianți ai prestigiosului Premiu pentru Siguranța Rutieră al lui Prince Michael și a Premiului Președintelui FIA pentru Siguranța Rutieră în 2023.

Toate aceste premii sunt dovada eforturilor grandioase a unei echipe mici în vederea obținerii rezultatelor vizibile în toate domeniile ce vizează siguranța participanților la trafic, în special, a celor vulnerabili.

Astfel, zecile de proiecte implementate au inclus: campanii de advocacy pentru efectuarea modificărilor legislative cu privire la regulile corecte de transportare a copiilor în mașini, limitele de viteză în jurul școlilor și anume 30km/h; (crearea terenurilor de siguranță rutieră; petrecerea sutelor de seminare informative în rândul profesorilor, părinților, copiilor; securizarea trecerilor de pietoni în vederea sporirii mobilității și accesibilității; petrecerea seminarelor informative pentru șoferii profesioniști - angajați ai companiilor cu parcuri mari de mașini; zeci de campanii de sensibilizare a opiniei publice cu privire la siguranța rutieră, distribuirea materialelor reflectorizante; producerea spoturilor video și audio sociale; campanii și inițiative globale anuale (Ziua Mondială a Comemorării Victimelor traficului rutier, Săptămâna Globală pentru siguranța rutieră etc.) și multe altele.

În același timp, problema siguranței rutiere a fost tot mai des discutată în emisiuni TV/radio și în ziare, reflectând o schimbare semnificativă în atitudinea societății față de acest aspect. Aceste inițiative au contribuit la creșterea gradului de conștientizare și la promovarea inițierii unei culturi a siguranței rutiere în Republica Moldova, absolut inexistentă cândva.

În prezent, aflându-ne în cea de-a doua Decadă de Acțiune pentru Siguranța Rutieră, Moldova continuă să facă progrese și să stabilească noi standarde în domeniul siguranței rutiere. Implementarea politicilor și aplicarea bunelor practici mai stricte, împreună cu educația și conștientizarea publicului, rămân esențiale pentru atingerea obiectivelor de reducere a victimelor rutiere la 0.