NOUTAȚI

2016-08-24
Campania socială "Centura de siguranță"
Campania socială

La 24 august curent, în incinta Inspectoratului Național de Patrulare a avut loc o ședință cu participarea reprezentanților Automobil Club din Moldova, angajaților INP, și administratorilor companiilor de taxi din capitală, în cadrul căreia a fost lansat un nou proiect social „ Centura de siguranță”.

Ideea campaniei date aparține A. O. Automobil Club din Moldova și Alianţei Estice pentru Transport Sigur şi Durabil (EASST) fiind susținută activ de către Inspectoratului Național de Patrulare.

Obiectivele de bază ale campaniei date sunt: creșterea numărului de taxiuri echipate cu centuri de siguranță pentru scaunele din spate; creșterea nivelului de utilizare a centurii de siguranță pentru bancheta din spate și a scaunelor pentru copii; îmbunătățirea politicii de securitate a traficului în rândul conducătorilor auto și administratorii parcurilor de taxi, precum și creșterea nivelului de responsabilitate a pasagerilor.

În cadrul ședinței au fost puse în discuție mai multe subiecte importante cum ar fi experiența de utilizare a taxiurilor de către locuitorii Chișinăului, problemele cu care se confruntă pasagerii, prezenţa centurilor de siguranță pentru bancheta din față și din spate și a sistemelor de reţinere pentru copii, măsurile necesare pentru a crește nivelul de siguranță a taxiurilor.

Toate datele prezentate au avut la bază rezultatele unui sondaj de opinie privind prezența și utilizarea centurii de siguranță, a sistemelor de reținere pentru copii în taxiuri, realizat de Automobil Club din Moldova, și datele statistice ale INP obținute în urma inspectării a cca 1000 de unități de transport din mun. Chișinău. Astfel, din cele 1000 de taxiuri care au fost verificate de către angajații INP, doar în 653 de cazuri pasagerii erau cuplați cu centura de siguranță. Din 157 de vehicule care aveau ca pasageri copii, doar în 7 cazuri, acestea erau dotate cu sisteme de reținere speciale.

De asemenea, datele oferite de INP arată că, în primele 7 luni ale anului 2016 s-au produs de 2 ori mai multe accidente cu implicarea transportului urban și interurban (taxi), decît în anul 2015. Astfel dacă anul trecut au fost înregistrate 29 de accidente rutiere, în 2016 numărul acestora s-a ridicat la 69, implicînd 2 decese și peste 32 de cazuri de traumatisme.

Participanții la eveniment au susținut necesitatea stabilirii unei colaborări mai strînse între administratorii companiilor de taxi, autoritățile locale și poliția, motivarea și susţinerea acestora pentru a îmbunătăți măsurile și eforturile de punere în aplicare și dezvoltarea politicilor de siguranță rutieră, precum și asigurarea și utilizarea centurilor de siguranță pentru bancheta din față și din spate.

Menționăm că pe durata campaniei „Centura de siguranță” vor fi organizate pe etape o serie de asemenea întîlniri, acțiuni de sensibilizare, pentru a asigura un schimb continuu de informații și experiență între părți, în implementarea cu succes a scopurilor stabilite și creșterea nivelului de siguranță a serviciilor de taxi din capitală.

Tot în cadrul acestei campanii, Inspectoratul Național de Patrulare va realiza un șir de operațiuni speciale pentru monitorizarea și sancționarea încălcărilor înregistrate.

De asemenea, va fi desfășurat și un concurs între companiile de taxi participante, pentru a desemna cel mai prudent șofer de taxi și cel mai sigur serviciu de taxi din capitală.