NOUTAȚI

2017-11-23
Cum alegem și instalăm corect scăunelul auto
Cum alegem și instalăm corect scăunelul auto

Pentru că alegerea unui sistem de reținere potrivit pentru copilul Dvs. este o decizie importantă și responsabilă, este nevoie să atrageți atenția la mai multe aspecte. Mai jos găsiți sfaturi și informație utilă cu privire la fixarea corectă a copilului în mașină.

Deși legea impune limita de vârstă, scaunul auto se alege în dependență de înălțimea și masa corporală. De la naștere până la vârsta de 12 ani, corpul copilului suferă o serie de transformări majore. Sistemele de reținere trebuie să fie adaptate acestor schimbări pentru a oferi o protecție eficientă la fiecare etapă de creștere.

Principalele tipuri de sisteme se împart în patru categorii:

1. Grupa 0 și 0+ (“scoicile” sau coșulețele) – sunt dedicate nou-născuților sau bebelușilor cu greutatea care variază între 0–13 kg. Acest tip este recomandat în primele luni de viață, protejând mai bine coloana vertebrală a micuților. Se poziționează cu spatele spre direcția de mers.

2. Grupa 1 – concepute pentru copiii cu greutatea între 9-18 kg. Acest tip de scaune au centuri proprii de siguranță integrate, ceea ce sporește gradul de protecție al copilului în cazul unui impact. Scaunul se poziționează cu fața spre direcția de mers.

3. Grupa 2 (scaun booster cu spătar) – recomandate copiilor cu greutatea 15-36 kg. Nu au centuri integrate. Pentru fixarea copilului se folosește centura de siguranță a mașinii, care fixează peste scaun și copil.

4. Grupa 3 (scaun booster fără spătar, pernă de înălțare) – recomandate copiilor cu greutatea între 25-36 kg. Nu au centuri integrate și spătar. Se utilizează centura de siguranță a mașinii, care se fixează peste scaun și copil.

Înainte de a instala un scaun auto în mașină este foarte important să studiați instrucțiunile de instalare a acestuia, precum și manualul de utilizare a mașinii pentru a fi siguri că instalați sistemul corect. Consecințele fixării incorecte pot fi la fel de grave ca și transportarea copilului fără dispozitiv corespunzător.

Metodele de instalare ale unui scaun sunt: cu ajutorul centurii de siguranță sau sistemul ISOFIX (sau LATCH).

ISOFIX și Latch sunt considerate cele mai eficiente sisteme pentru fixarea scaunelor pentru copii. ISOFIX – sistem standard de asigurare a fixării scaunelor în autoturisme, care permite fixarea scaunului de mașină într-o poziție fixă, rigidă, având ca și avantaj principal faptul că în timpul unui impact, se va comporta unitar cu restul autovehiculului, față de situația în care scaunul este prins cu centurile mașinii. Sistemul în sine este relativ simplu și anume scaunul auto este prevăzut cu două brațe metalice care ies din partea din spate a șezutului, având un sistem gen cârlig, agățat de sistemul mașinii, care, la rândul ei, este prevăzută cu dispozitive tip inel (de formă dreptunghiulară). Brațele metalice sunt ascunse undeva între șezutul banchetei din spate și spătarul acesteia. Odată cuplate, brațele de scaunul auto al sistemului de prindere a mașinii, acesta nu mai poate fi detașat decât prin deblocarea sistemului. Pentru copiii cu o greutate mai mare de 15 kg, sistemul ISOFIX este utilizat ca și dispozitiv adăugător de susținere pentru centurile de siguranță ale automobilului.

LATCH - sistem de fixare a scaunului auto pentru copii, care utilizează două dispozitive de prindere inferioare și unul superior. Sistemul LATCH este utilizat pentru facilitarea instalării scaunului auto. Acestea sunt standard pentru toate automobilele de modelul anului 2003 și mai devreme, fiind disponibile și pentru modelele mai vechi.

Bancheta din spate este cea mai recomandată, atât pentru scaunele pentru copii orientate cu fața spre sensul de mers, cât și cele orientate cu spatele spre sensul de mers. Locul de mijloc este considerat a fi cel mai sigur (mai de parte de potențialele pericole în cazul impacturilor laterale și de elementele rigide ale mașinii), în cazul prezenței centurii de siguranță în trei puncte. Următoarea poziție sigură sunt scaunele din părți. Cea mai puțin sigură poziție este bancheta din față, cu airbag-ul dezactivat (legea RM nu permite transportarea copiilor pe bancheta din față până la vârsta de 12 ani).

Copiii sunt pregătiţi să folosească centura de siguranţă pentru adulţi atunci când: 1) sunt destul de înalţi pentru a sta pe scaunul maşinii într-o poziţie corectă; 2) îşi pot rezema spatele de bancheta maşinii; 3) îşi pot poziţiona genunchii într-o poziţie firească, naturală, peste scaunul maşinii; 4) pot sta cu toată talpa piciorului pe podeaua vehiculului; 5) partea de sus a centurii de siguranță trece peste umăr și nicidecum gât sau față, deoarece persistă riscul de asfixiere. Sfatul nostru este să utilizați scunul auto atât timp până când fixarea lui cu centurile mașinii va fi corectă (umăr/oasele bazinului) și nu exact până atunci cînd aceștia împlinesc vârsta de 12 ani. Fiecare copil își are ritmul propriu de creștere și nu toți sunt destul de corpolenți la atingerea vârstei menționate în lege, de aceea transportați copiii cu ajutorul sistemelor de adaptare până când acesta va putea fi cuplat corect la centura de siguranță a mașinii.

La începutul anului 2017 Automobil Club din Moldova, în parteneriat cu Inspectoratul Național de Patrulare, a lansat proiectul „Transportă copilul tău în siguranță!“, scopul căruia este creșterea gradului de conștientizare cu privire la problema siguranței copiilor în mașină în rândul cetățenilor și autorităților publice, și de promovare a utilizării sistemelor de reținere și adaptare pentru copii, precum și conștientizarea răspunderii din partea părinților pentru copii pasageri.

Această campanie se desfășoară în parteneriat cu FIA (Federația Internațională de Automobilism), Fundația FIA (Fundația FIA), EASST (Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil), precum și Parlamentul Republicii Moldova, Inspectoratul Național de Patrulare, Ministerul Sănătății și Educației, proiectul elvețian REPEMOL , Teatrul “Oratorul”, și un șir de școli auto.

Mai multe informații pot fi găsite la:

Site web: www.saferoads.md

Facebook: Make Roads Safe Moldova

(Să facem drumurile mai sigure în Moldova)

Twitter: @MRSMoldova