NOUTAȚI

2017-12-11
“În brațe nu înseamnă în siguranță!”
“În brațe nu înseamnă în siguranță!”

„În brațe nu înseamnă în siguranță!” – acesta este mesajul promovat de către Președintele Parlamentului, dl Adrian Candu, în spotul video social cu privire la utilizarea scaunelor auto speciale pentru copii, produs de către Automobil Club din Moldova, în cadrul proiectului “Transportă copilul tău în siguranță!”.

În calitate de ambasador al siguranței rutiere în Republica Moldova, dl Candu alături de familia sa, au acceptat să fie eroii unui filmuleț, în care îndeamnă societatea să fie mai responsabilă și să-și transporte copiii în siguranță, utilizând scaunele auto speciale sau alte tipuri de sisteme de reținere sau adaptare.

Amintim că începând cu anul 2013, în Republica Moldova au intrat în vigoare noile modificări ale Regulamentului circulației rutiere, care prevăd că minorii cu vârsta de pînă la 12 ani pot fi transportaţi doar în autoturismul care este dotat cu sistem de reţinere conform standardelor de siguranţă (scăunelul auto pentru copii), ce corespunde greutății şi înălțimii copilului. Concomitent, este admisă utilizarea și a altor mijloace de adaptare corespunzătoare înălțimii și greutății (perna specială, scaunul de înălţare etc.), care face posibilă aplicarea corectă (bazin/umăr) a centurii de siguranţă din dotarea autoturismului.

Încălcarea regulilor de folosire a sistemului de reținere pentru copii se sancţionează cu o amendă de la 9 la 12 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Scopul proiectului “Transportă copilul tău în siguranță!” este de a implementa o campanie națională de promovare a utilizării sistemelor de reținere și a siguranței copiilor în unitățile de transport. Campania dată se desfășoară în parteneriat cu FIA (Federația Internațională de Automobilism), Fundația FIA (FIA Foundation), EASST (Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil din Marea Britanie), Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul Național de Patrulare.

Puteți vedea video aici: https://youtu.be/T40Oo-mgqlA