NOUTAȚI

2016-12-09
Întâlnirea finală în cadrul campaniei „Centura de siguranță”
Întâlnirea finală în cadrul campaniei „Centura de siguranță”

La data de 09 decembrie 2016 a avut loc întâlnirea finală din cadrul campaniei ”Centura de siguranță”, lansată la 24 august curent https://goo.gl/SN3jH3., cu participarea reprezentanților Automobil Club din Moldova, angajaților Inspectoratului Național de Patrulare și administratorilor companiilor de taxi din capitală.

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele finale ale proiectului, succesele obținute, însoțite de cele mai recente date statistice.

La începutul întâlnirii, locotenent-colonel de poliție, șeful IAS al DP, dl Ruslan Popa, a ținut să le reamintească administratorilor companiilor de taxi despre ultimele modificări ale Codului Contravențional al Republicii Moldova, drepturile și obligațiile lor conform legii și necesitatea sporirii gradului de implicare și responsabilizare a șoferilor pentru crearea unor condiții mai sigure pentru pasageri în traficul rutier.

Dl Pavel Apostol, inspector superior INP, a prezentat datele statistice colectate odată cu lansarea campaniei ”Centura de siguranță”. Potrivit inspectorului, de la începutul anului curent până la demararea campaniei au fost înregistrate 146 accidente rutiere cu implicarea taxiurilor, în urma cărora au decedat 8 persoane și alte 226 s-au ales cu traume. Dl Apostol a ținut să facă o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, constatând o scădere a numărului de accidente rutiere și de persoane traumatizate.

Dl Apostol a precizat că de la începutul campaniei ”Centura de siguranță” au fost întocmite peste 3474 de protocoale, pentru conducerea automobilului fără cuplarea centurii de siguranță și alte neregularități.

În opinia dlui colonel Botnari, înăsprirea amenzilor va crește gradul de implicare și responsabilizare a șoferilor și va crea condiții mai sigure pentru pasageri în traficul rutier. D-lui speră că astfel numărul accidentelor rutiere produse cu implicarea taxiurilor să fie redus semnificativ.

Cu ocazia întâlnirii, au fost inmânate diplome administratorilor companiilor de taxi în semn de recunoștință pentru participarea activă în cadrul campaniei „Centura de siguranță”. Participanții au primit de asemenea pliante informationale „Cuplează-te cu viața” și calendare din partea ACM cu mesajul ”Îmbrățișează viața”.

Reprezentanta ACM, Tatiana Mihailova, a propus ca campania să continue și pe parcursul anului 2017. Dnei afirmă că în urma raidurilor efectuate în perioada 19.10-25.10, au fost depistate multe încălcări privind necuplarea centurii de siguranță, lipsa echipamentului pentru copii. De asemenea, este necesară o cooperare cât mai strânsă și îndelungată între INP și adminstratorii companiilor de taxi pentru obținerea unor rezultate mai vizibile în acest sens.

Ideea acestei campanii aparține Automobil Club din Moldova și Alianţei Estice pentru Transport Sigur şi Durabil (EASST) fiind susținută activ de către Inspectoratul Național de Patrulare.

Pentru mai multe detalii :

https://goo.gl/9aVEVt

https://goo.gl/z1tmOg