La data de 30 mai curent, Automobil Club din Moldova în colaborare cu Inspectoratul Național de Patrulare au lansat proiectul "Transportă copilul tău în siguranță!".
Acțiunea a avut loc pe stadionul Dinamo, cu participarea invitaților speciali de la Teatrul Tinerelor Talente “Oratorul”, prezentatoarea TV Rusalina Rusu, interpreta de muzică ușoară Ala Zasmenco, portalurile online Mama.md, SuntPărinte.md și un grup de elevi de la Liceul Teoretic “Minerva” din capitală.
În cadrul evenimentului de lansare au fost prezentate rezultatele sondajului privind utilizarea sistemelor de reținere pentru copii la nivel național, precum și obiectivele acestuia și activitățile care vor fi petrecute pe parcursul anului curent.
Șeful INP, Livii Baziuc, a venit cu un cuvânt de salut către toți cei prezenți, menționând că reducerea numărului copiilor traumatizați în urma accidentelor rutiere reprezintă un obiectiv cheie pentru societatea noastră, prin urmare, începând cu luna iunie pe teritoriul țării se vor desfășura operațiuni speciale și alte activități ale poliției cu scopul îmbunătățirii nivelului de utilizare a sistemelor de reținere pentru copii.
Tatiana Mihailova, manager de proiecte ACM, a intervenit cu un mesaj către părinți, îndemnându-i să fie un exemplu pentru alții, și cel mai important pentru cei dragi, și să utilizeze sistemul de reținere la transportarea copilului în automobil.
De asemenea, aceasta a prezentat rezultatele sondajului de opinie, realizat de către Automobil Club din Moldova și Inspectoratul Național de Patrulare, anterior lansării proiectului, prin care a fost analizat nivelul de utilizare de către părinții-șoferi a sistemelor de reținere speciale la transportarea în vehicul a copiilor sub 12 ani, precum și cunoștințele lor a legislației naționale privind utilizarea sistemelor de reținere pentru copii.
Pe parcursul procesului de colectare a datelor, 400 de părinți au fost chestionați. Studiul a fost realizat în locuri publice, parcări, în zonele din vecinătatea școlilor și grădinițelor de copii.
Astfel, rezultatele sondajului au arătat că doar 33% din părinți transportă copilul în vehicul cu utilizarea unui sistem de reținere adecvat, adoptat vârstei și caracteristicilor fizice ale copilului.
La eveniment a fost prezent și Dl Victor Păgânu, de la Ministerul Educației. El a menționat că astfel de acțiuni de sensibilizare sunt foarte binevenite pentru societatea noastră, pentru sporirea siguranței copiilor.
Totodată, în cadrul evenimentului, invitații speciali: Eugeniu Cojocaru de la Teatrul Oratorul, Rusalina Rusu și Ala Zasmenco, au prezentat modul în care asigură securitatea copiilor lor în automobil, cu ajutorul scăunelului auto special, venind cu un apel către toți părinții de a fi responsabili, și a conștientiza importanța asigurării transportării corecte a copiilor în mașină.
La sfârșitul evenimentului, toți cei prezenți au avut ocazia de a testa simulatorului de accidente rutiere, donat de Fundația FIA și EASST, care simulează o coliziune frontală la viteza de 12-15 km/h, pentru a încerca pe pielea lor efectul loviturii. De asemenea, oaspeții au primit în dar chipiuri, stickere “Copii în siguranță în mașină” și broșuri din partea ACM, pentru a se informa despre cum ar putea deveni părinți de nota 10 la volan.
Menționăm că scopul proiectului "Transportă copilul tău în siguranță!" este de a realiza și implementa o campanie națională de promovare a utilizării sistemelor de reținere și a siguranței copiilor în unitățile de transport, implicând o serie de inițiative de sensibilizare a populației din Republica Moldova, a autorităților publice naționale și a actorilor non-guvernamentali relevanți, în vederea creșterii nivelului de conștientizare asupra problemei siguranței copiilor în automobil în rândul cetățenilor și autorităților publice și îmbunătățirea culturii conducătorilor auto și a responsabilității părinților pentru copii-pasageri.
Campania dată se desfășoară în parteneriat cu FIA (Federația Internațională de Automobilism), Fundația FIA (FIA Foundation), EASST (Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil din Marea Britanie), Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul Național de Patrulare, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, proiectul elvețian REPEMOL, Teatrul “Oratorul”, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie și un șir de școli auto.