NOUTAȚI

2020-01-21
Noi acțiuni ale poliției pentru combaterea conducerii în stare de ebrietate și a vitezei excesive în Moldova
Noi acțiuni ale poliției pentru combaterea conducerii în stare de ebrietate și a vitezei excesive în Moldova

La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Automobil Club din Moldova (ACM) și Oficiul național al OMS din Moldova au organizat un dialog național de politici privind siguranța rutieră.

Scopul reuniunii la nivel înalt - care a inclus peste 60 de delegați reprezentând Consiliul Național pentru Siguranță Rutieră; Ministerul Economiei și Infrastructurii; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Inspectoratul Național de Patrulare; Inspectoratul General pentru Situații de Urgență; Administrația drumurilor de stat; Agenția Serviciilor Publice; servicii de ambulanță și centre de sănătate publică; școli de șoferi; ONG-urile și alții - urmau să discute despre cele mai grave probleme de siguranță rutieră din Moldova și să identifice soluții pentru reducerea numărului de victime rutiere.

Printre problemele cheie abordate s-au numărat viteza și conducerea sub influența alcoolului: cele două cauze principale ale accidentelor rutiere din țară. Se estimează că aproximativ un sfert din accidentele rutiere din Moldova sunt cauzate de depășirea vitezei legale, în timp ce în 2019 conducerea sub influența alcoolului a provocat peste 250 de accidente și a dus la pierderea vieții a 32 de persoane.

Având în vedere aceste statistici, s-a convenit că sunt necesare acțiuni urgente, iar reuniunea s-a încheiat în elaborarea unui nou set de acțiuni care vizează consolidarea siguranței rutiere, concentrându-se asupra acestor doi factori de risc. Consiliul Național pentru Siguranța Rutieră va prezenta oficial Prim-ministrului acțiunile propuse spre aprobare la nivel național.

Întâlnirea însăși a atras atenția mass-media, punând accentul pe Siguranța Rutieră și pe necesitatea unor acțiuni urgente. Acest lucru este deosebit de relevant deoarece Moldova își pregătește noua Strategie Națională de Siguranță Rutieră pentru următorul deceniu. Se speră că acțiunile propuse vor fi incluse în viitorul Plan național de acțiune pentru Siguranța Rutieră, care va fi promovat de ACM și Poliția Rutieră în lunile următoare.

În urma acestei întâlniri, Inspectoratul Național de patrulare și ACM – cu sprijinul Oficiului de țară al OMS în Moldova-au organizat și un program de instruire de două zile pentru polițiști, axat pe prevenirea accidentelor rutiere în zonele locale. Instruirea a explorat cele mai bune modalități de abordare a șoferilor și care sunt mesajele cele mai puternice pentru a-i încuraja să conducă în siguranță. În timpul instruirii, ofițerii de patrulare au planificat un program de cinci luni de educație pentru Siguranța Rutieră și activități de conștientizare pe care le vor desfășura în întreaga țară. Aceștia intenționează să utilizeze materiale relevante și adaptate la nivel local, inclusiv pachetul EASST privind educația pentru Siguranța Rutieră, pentru a aborda problemele cele mai frecvente în fiecare domeniu. Acest proiect pilot va fi revizuit în luna mai, când va fi elaborat un plan de acțiune suplimentar. Scopul este de a face prevenirea siguranței rutiere o parte integrantă a Poliției Comunitare pentru a reduce accidentele rutiere în Moldova în mod permanent.