NOUTAȚI

2016-11-24
Noile modificări contravențonale privind mărimea unității convenționale și cuantumul concentrației de alcool în sînge
Noile modificări contravențonale privind mărimea unității convenționale și cuantumul concentrației de alcool în sînge

La 7 noiembrie curent, a intrat în vigoare Legea nr.207 din 28 iulie 2016 privind modificarea şi completarea unor acte legislative, fiind operate modificări la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală al Republicii Moldova, în vederea majorării unităţii convenţionale de la 20 de lei la 50 de lei, precum şi a fost modificat articolul 134/12 „Starea de ebrietate” cu micşorarea cuantumului concentraţiei de alcool.

Noua lege prevede amenzi mai mari de 2,5 ori pentru cetățenii care nu respectă legislaţia. Proiectul prevedea iniţial că o unitate convenţională va fi stabilită în mărime de 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta. Ulterior, deputaţii au votat un amendament prin care au renunţat la mecanismul nou de calcul, dar au majorat totuşi unitatea convenţională până la mărimea fixă de 50 de lei.

Totodată s-au adus modificări și la art. 134/12 al. 2 şi 3 din Codul Penal al Republicii Moldova, privind recalificarea limitelor gradului minim a concentrației de alcool în sânge, care vor fi de la 0,3 g/l la 0,5 g/l și respectiv concentrația de alcool în aerul expirat care va fi de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l; și reducerea pragului gradului avansat a concentrației de alcool care va fi de 0,5 g/l în sânge şi de 0,3 mg/l în aerul expirat.

Scopul modificărilor date a fost:

1. ajustarea mărimii unității convenționale, prevăzute de Codul contravențional
și Codul penal la realitățile social-economice din prezent, în contextul inflației
monedei naționale în perioada anilor 2003-2015, dar și ținând cont de intensificarea
criminalității în sfera economico-financiară și necesitatea creării unui cadru legal
punitiv, care să prezinte un mecanism eficient de prevenire a infracțiunilor și
contravențiilor.

2. micșorarea pragului minim pentru gradul avansat al concentrației de alcool în
sânge și în aerul expirat și, în acest mod, prevenirea consumului abuziv de alcool,
reducerea şi eradicarea acestui consum, educarea populaţiei în spiritul unui mod de viaţă sănătos, precum şi înlăturarea consecinţelor dependenţei fizice
şi/sau psihice faţă de acestea.

Șoferii care vor comite accidente rutiere din cauza că au consumat alcool vor fi lipsiți de permis de conducere pe un termen de la 2 la 3 ani. Conducătorii auto care urcă băuți la volan și cei care nu deţin permisul de conducere vor fi amendați cu până la 3 mii de lei. Pe lângă amenzile usturătoare, șoferii nedisciplinați vor fi siliți la muncă neremunerată în folosul comunității, de la 40-60 de ore sau arest contravențional pentru 15 zile.

Ceea ce ţine de amenda pentru starea de ebrietate cu grad avansat (art. 264.1, Codul Penal), amenzile se măresc, variind, în dependenţă de gravitatea infracţiunii, de la 400 la 800 u.c. (20,000 - 40,000 lei), cu privaţiune de libertate de până la un an şi cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.

Conform datelor statistice ale Ministerului Afacerilor de Interne, fiecare al 14-lea accident rutier (7%) este comis din vina conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate. În 2015, conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate a constituit cauza producerii a 141 de accidente rutiere. Totodată, în 2015 au fost sesizate circa 1786 de cazuri de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate.

Automobil Club din Moldova salută inițiativa dată și susține în continuare necesitatea înăspririi legilor pentru prevenirea accidentelor în trafic. Anume de aceea, echipa ACM desfășoară acțiuni întru promovarea educaţiei rutiere în Moldova, punerea în aplicare a noii legi și cel mai important prevenirea și sensibilizarea participanților la traficul rutier.

Link-uri utile:

http://monitorul.md/monitor/v-196-v/

http://saferoads.md/index.php?view=fines -