NOUTAȚI

2016-05-20
Numărul victimelor accidentelor cu implicarea transportului public este în continuă descreştere.
Numărul victimelor accidentelor cu implicarea transportului public este în continuă descreştere.

Datele oferite de către Direcția de Transport Public şi Poliţia municipiului Chişinău arată că de la înfiinţarea în 2012 a Grupului de Lucru privind Siguranţa Rutieră, numărul accidentelor şi traumatismelor produse cu implicarea mijloacelor de transport public la locul de muncă, este într-o continuă scădere. Astfel, în perioada 2012-2015, numărul accidentelor rutiere grave produse cu implicarea mijloacelor de transport public a scăzut cu 48 %, numărul deceselor cu 85 % şi a leziunilor cu 53 %. Cifrele date demonstrează o scădere progresivă a accidentelor rutiere de cînd a fost înfiinţat Grupul de Lucru.

În noiembrie 2012, Automobil Club din Moldova (ACM), în colaborare cu Alianţa Estică pentru Transport Sigur şi Durabil (EASST) şi Parteneriatul pentru Reducerea Numărului de Victime Rutiere din Kent & Medway, a organizat un seminar pentru împărtășirea de experienţă cu autoritățile municipale din Chişinău şi Tiraspol, cu privire la modalităţile de reducere a deceselor rutiere prin intermediul unor parteneriate locale eficiente. Proiectul a adus în Moldova experţi din Marea Britanie şi partenerii EASST din Georgia şi Armenia, cu scopul de a sprijini autoritățile municipale din Moldova în crearea parteneriatelor locale de siguranţă rutieră, pentru a împărtăşi informaţii, date şi strategii, pentru a reduce accidentele rutiere cu implicarea tuturor mijloacelor de transport. Parteneriatul de la Chişinău a avut succes, reunind toţi furnizorii de transport public pentru a dezvolta o strategie locală de reducere a numărului de victime ale accidentor rutiere.

În februarie 2013, cu susţinerea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a Ambasadorului EASST Alex Wurz, EASST şi ACM au lansat Campania „Şofatul sigur înseamnă viaţă!” pentru a încuraja gestionarea specifică a siguranţei rutiere în rîndul parcurilor de transport publice şi private. Printre participanţii locali s-au numărat reprezentanţii Primăriei municipiului Chişinău şi administratorii parcurilor de transport public (troleibuze, autobuze şi maxi-taxi), precum şi administratorii parcurilor de transport private. http://www.easst.co.uk/news/news/385

În urma workshop-ului, participanţii locali au creat un nou Grup de Lucru pentru Siguranţa Rutieră la locul de muncă, prima reuniune având loc în martie 2013. http://www.easst.co.uk/news/news/391

În decembrie 2013, cu sprijinul financiar al BERD şi EASST a fost organizat un tur de studiu pentru Grupul de Lucru, cu scopul de a asigura o înţelegere mai profundă a gestionării eficiente a siguranţei rutiere a parcurilor de transport. http://www.easst.co.uk/news/news/437

Printre participanţii la turul de studiu s-au aflat Șeful Direcției de Management al Transporturilor din Chişinău, Directorul Regiei Transport Electric Chişinău, Directorul adjunct al Operaţiunilor de Serviciu pentru Regia Transport Electric Chişinău, Directorul Autorapid SRL ( care este cea mai mare companie de maxi-taxi din Chişinău), Șeful Inspectoratului General de Poliţie din Moldova şi Managerul de Transport al Gas Natural Fenosa (un furnizor de energie electrică).

Grupul de Lucru s-a reunit de atunci în mod periodic şi a înregistrat îmbunătăţiri impresionante pentru practicile de gestionare a parcurilor auto – inclusiv o mai bună testare a şoferilor şi a autoturismelor, o mai bună comunicare, motivare şi formare profesională.

Reducerea numărului victimelor accidentelor produse cu implicarea mijloacelor de transport public s-a oglindit şi în parcul auto privat al Gas Natural Fenosa. Sub conducerea Managerului de Transport, Dnei Liuba Popa, în 2015 a fost organizat un training extensiv pentru 700 șoferi ai Fenosa. Training-ul a fost organizat de către Automobil Club din Moldova. Datele oferite de Fenosa arată că anul trecut, parcul lor auto a înregistrat o scădere cu 55 % în ceea ce privește numărul accidentelor provocate de șoferii lor.