NOUTAȚI

2020-05-14
Proiectul RADAR - UN NUMĂR RECORD DE PARTICIPANȚI LA PRIMUL CURS ONLINE DE INSTRUIRE PRIVIND SIGURANȚA INFRASTRUCTURII RUTIERE
Proiectul RADAR - UN NUMĂR RECORD DE PARTICIPANȚI LA PRIMUL CURS ONLINE DE INSTRUIRE PRIVIND SIGURANȚA INFRASTRUCTURII RUTIERE

Cursul de instruire a proiectului RADAR privind siguranța infrastructurii rutiere planificat inițial în Moldova s-a mutat online pentru a putea împărtăși cunoștințele la nivel global. Cursul de trei zile a avut loc pe 11 mai și s-a încheiat cu succes pe 13 mai 2020.

Cursul de instruire online a fost realizat cu succes de specialiștii și experții în siguranța rutieră ai proiectului RADAR:

  • Olivera ROZI, Director de proiect, Institutul European de evaluare a drumurilor (Eira-EuroRAP)
  • Marko ŠEVROVIĆ, inginer de siguranță rutieră, Institutul European de evaluare a drumurilor(Eira-EuroRAP)
  • Jure KOSTANJŠEK, expert în Siguranța Rutieră, Asociația de Automobile și motociclete din Slovenia (AMZS)
  • Bojan JOVANOVIĆ, inginer de siguranță rutieră, Universitatea din Zagreb, Facultatea de științe ale transporturilor și traficului (FPZ)

Deși cursurile de formare au fost deja dezvoltate în opt țări din regiunea Dunării (Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica cehă, Ungaria, Muntenegru și Slovenia), cursul online a fost cel mai de succes în ceea ce privește numărul de participanți înregistrați.

Primul curs de formare online a înregistrat un număr record, cu 47 de ingineri proiectanți de drumuri, specialiști în siguranța rutieră, autorități naționale, ofițeri de siguranță rutieră și studenți în inginerie civilă. Acest număr a confirmat statutul cursului de instruire privind siguranța infrastructurii rutiere a proiectului RADAR ca curs principal pentru experți în siguranță rutieră și decidenți politici.

Până în prezent, cursurile de formare din opt țări din zona Dunării au îmbunătățit deja capacitatea a peste 200 de personal tehnic și ingineri responsabili de siguranța rutieră.

Participanții la cursul de instruire au învățat cum să analizeze datele privind siguranța rutieră care au evidențiat amploarea problemei traumelor rutiere din regiune și cum să efectueze sondaje rutiere, precum și sa analizeze siguranța rutiera în aplicația ViDA.

Potrivit participanților, cursul de instruire a fost unul valoros: "Toate drumurile existente și drumurile nou proiectate ar trebui să fie supuse acestei analize. Utilizarea mai frecventa va schimba gândirea de proiectare a inginerilor și planificatorilor rutieri", a explicat unul dintre participanți. Un alt participant a spus că aplicația ViDA este "un bun instrument pro activ pentru a se asigura că aspectele cheie de siguranță sunt încorporate în proiectarea drumurilor

Tatiana Mihailova, Manager de Proiect la Automobil Club din Moldova a declarat că: "deși cursul Siguranța Infrastructurii Rutiere a fost planifica să aibă loc doar pentru specialiștii privind siguranța infrastructurii rutiere din Moldova, dar în ciuda vremurilor grele din cauza Covid-19, echipa de proiect RADAR a reușit să organizeze un curs de instruire online minunat și profesional cu participarea nu doar a participanților din Moldova, dar și din alte țări. Salutăm o astfel de inițiativă și interes pentru a afla mai multe despre siguranța drumurilor"

Pe baza cursului de formare de trei zile, proiectul RADAR va oferi, de asemenea, două webinare privind siguranța infrastructurii rutiere, concentrându-se pe patru domenii tematice: planuri de investiții pentru drumuri mai sigure (SRIP), dispoziții privind utilizatorii vulnerabili ai drumurilor (VRUs), masuri de diminuare a vitezei si, în final, siguranța în jurul școlilor (rating școlar pentru școli).

Veți primi curând invitația, așa că rămâneți pe fir!