NOUTAȚI

2019-04-02
RADAR – PRIMA ȘEDINȚĂ A GRUPULUI DE EXPERȚI ÎN DOMENIUL SIGURANȚEI RUTIERE:”FIECARE DINTRE NOI SUNTEM OAMENII POTRIVIȚI PENTRU A ÎMBUNĂTĂȚI SIGURANȚA RUTIERĂ!”
RADAR – PRIMA ȘEDINȚĂ A GRUPULUI DE EXPERȚI ÎN DOMENIUL SIGURANȚEI RUTIERE:”FIECARE DINTRE NOI SUNTEM OAMENII POTRIVIȚI PENTRU A ÎMBUNĂTĂȚI SIGURANȚA RUTIERĂ!”

La data de 27 martie 2019, la Ljubljana (Slovenia), în cadrul proiectului RADAR a fost organizată prima ședință a grupului de experți în domeniul siguranței rutiere (RSEG - Road Safety Expert Group) pe Domeniul Tematic 1 – Planuri de investiții pentru drumuri mai sigure. La eveniment au participat autorități publice naționale, organizații internaționale, ingineri în drumuri, specialiști din domeniu și alte grupuri interesate, precum ONG-urile de profil.

Prima întâlnire a grupului de experți în domeniul siguranței rutiere a fost organizată de către partenerul proiectului - Asociația pentru Automobile și Motociclete din Ljubljana, Slovenia. Prima întâlnire a fost orientată spre optimizarea utilizării fondurilor de investiții rutiere limitate și a fondurilor de investiții în domeniul siguranței rutiere, prin susținerea soluțiilor cost-eficiente de inginerie la cele mai potrivite locații / secțiuni rutiere.

Steve Phillips, Secretar General la Conferința Directorilor Europeni ai Drumurilor (CEDR), a explicat că infrastructura se referă în primul rând la cultura oamenilor și că trebuie să avem grijă de infrastructură în fiecare zi a fiecărui an: "În ultimele două decenii, infrastructura și-a îmbunătățit performanțele în materie de siguranță și orice altceva. Cu toate acestea, avem o mulțime de infrastructură îmbătrânită. O mulțime de infrastructuri au fost construite în anii '70 și '80, așa că problema este cu podurile învechite, tunelurile care trebuie renovate, așa că, deși structura organizațională generală și performanța infrastructurii au crescut. Avem atâtea puncte slabe în infrastructură care au nevoie de investiții pentru a ne asigura că acestea vor fi rezistente în viitor. " ”

Derran Williams, Consultant Senior pe domeniul Sănătate și Siguranță al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a prezentat o opinie similară: "Din experiența mea știu că sunt o mulțime de lucruri de întreprins pentru a îmbunătăți siguranța rutieră. Cea mai mare provocare, în opinia mea, este finanțarea. Cred că oamenii din această sală de astăzi au explicat într-adevăr, nu numai pentru mine, ci și pentru ei înșiși, și au realizat cât de limitată este siguranța rutieră în regiune. Mai sunt multe de făcut, știu sigur. Și sunt sigur că toți suntem oamenii potriviți pentru a face diferența. "

Phillips și Williams, printre alte grupuri de părți interesate cu cunoștințe și expertiză în domeniul siguranței rutiere, reprezentanți ai partenerilor de proiect și ai partenerilor strategici asociați fac parte din grupul de experți în domeniul siguranței rutiere. Prin intermediul mai multor întâlniri pe diverse domenii tematice (TA2: Prevederi pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, TA3: Sistemul inteligent de transport, gestionarea vitezei și metodele de calmare a traficului și TA4: Zone sigure în vecinătatea școlilor), Grupul de experți va stabili bunele practici în prioritizarea secțiunilor rutiere pentru intervenții și va selecta metodologiile potrivite de siguranța rutieră.

Grupul de experți (RSEG) oferă o platformă de cooperare a profesioniștilor și experților în domeniul siguranței infrastructurii rutiere. Cu sprijinul expertizei RSEG, grupul va detalia elaborarea și adoptarea Strategiei de îmbunătățire a siguranței rutiere în zona Dunării (DIRSIS) și a Planurilor de Acțiuni pentru îmbunătățirea siguranței rutiere în zona Dunării (DIRSIAP).