NOUTAȚI

2020-11-12
SABRINA-ZIUA MONDIALĂ A MEMORIEI 2020
SABRINA-ZIUA MONDIALĂ A MEMORIEI 2020

Miro (76 de ani) din Slovenia a mers la o plimbare cu bicicleta pe îndelete după prânz într-o zi însorită, la sfârșitul lunii aprilie, în 2008. A luat un traseu circular de acasă, același care îl luase de atâtea ori. Vremea era minunată, păsările cântau, drumul nu era aglomerat. Dintr-o dată totul era negru. S-a trezit în spital câteva ore mai târziu. Fractură de braț dublu, șold rupt, pelvis rupt, hemoragii abdominale severe. După câteva zile pline de incertitudine și comă, cinci săptămâni în spital, s-a întors acasă. Medicii au aflat că, pierderea cunoștinței care a dus la o coliziune cu o mașină, a fost  consecința unui atac de cord minor. Din cauza accidentului său, piciorul stâng al lui Miro este cu 2 cm mai scurt, ceea ce necesită un branț special pentru pantofi și un baston care fac mersul mai confortabil. Ciclismul îi provoacă mai puține probleme, așa că încă este un ciclist pasionat. Drumul în care s-a întâmplat accidentul său este împărțit între bicicliști, mașini și chiar camioane și autobuze, de care Miro se teme cel mai mult. El este fericit să fie în viață și încă în stare să meargă pe bicicletă. Acum, el alege în special drumuri cu benzi de biciclete separate, deoarece în cazul în care se prăbușește, există mai puține șanse să fie lovit și de o mașină. El dorește doar să aibă mai multe trasee de ciclism cu infrastructură de ciclism sigură din care să aleagă.

Darko (51) Din Slovenia nu a fost, din păcate,la fel de norocos. Plimbarea sa cu bicicleta de duminică dimineața, în prima zi de vară din 2009, s-a încheiat tragic. Și el a avut traseul favorit  și o plimbare cu bicicleta în apropiere de la casa lui, lângă un lac care este de aproximativ 30 km distanță. El a plecat în echipament complet de ciclism dimineața devreme pentru a se întoarce la un prânz de familie și pentru a petrece restul zilei cu ei acasă. Dar nu s-a mai întors. Un șofer de 24 de ani în drum spre serviciu nu a condus prea repede. Nu era beat. Vizibilitatea a fost bună. A fost doar o secundă de a nu fi complet concentrat în spatele volanului, iar consecințele pentru Darko au fost fatale. Și-a lăsat în urmă soția și un fiu și o fiică de 21 și 22 de ani. Soția lui Alenka și copiii sunt încă activi și adesea pe biciclete. Dar imaginea accidentului și durerea rămân. Alenka dorește în special să se asigure că nepoții ei vor fi în siguranță ca bicicliști și este un susținător puternic al unei infrastructuri de ciclism mai bune și, cel mai important, mai sigure.

Darko este unul dintre cei 41.000 de bicicliști care mor în accidente legate de traficul rutier în întreaga lume în fiecare an. Așa cum au scris în ultimul Manual de siguranță pentru bicicliști publicat de Organizația Mondială a sănătății, "mulți își părăsesc casele așa cum ar face – o în orice zi normală – pentru școală, muncă, întâlnire cu prietenii - să nu se mai întoarcă niciodată. Milioane de persoane sunt rănite în accidente legate de traficul rutier în timpul ciclismului, dintre care unele ramân cu sechele pe viață. Aceste incidente provoacă multă suferință și durere, precum și dificultăți economice pentru familii și pentru cei dragi.”

În a treia duminică din noiembrie a fiecărui an (15 noiembrie în 2020), ne amintim de milioane care au fost uciși și răniți grav pe drumurile lumii. Recunoaștem suferința tuturor victimelor, familiilor și comunităților afectate. Pentru prima dată, o zi dedicată amintirii victimelor traficului rutier a fost observată la nivel internațional în urmă cu 25 de ani, când a fost introdusă de Federația Europeană a victimelor traficului rutier. În 2005, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care solicită o zi mondială anuală de Comemorare a victimelor traficului rutier ca o "recunoaștere adecvată pentru victimele accidentelor rutiere și familiile acestora". Ziua Mondială este acum comemorată pe toate continentele de organizațiile neguvernamentale care pledează pentru Siguranța Rutieră și victimele rutiere, precum și guvernele și toate părțile interesate relevante și relevante. Accidentele rutiere lasă cicatrici în multe forme diferite. Prin urmare, de Ziua Mondială a memoriei, aducem un omagiu și echipajelor de urgență dedicate, poliției și profesioniștilor din domeniul medical, care se ocupă zilnic de consecințele traumatice ale accidentelor rutiere.

Obiectivele  #WDoR2020 sunt de a oferi o platformă pentru victimele traficului rutier și familiile acestora:

  • amintiți-vă toți oamenii uciși și grav răniți  pe drumuri,
  • recunoașteți activitatea crucială a serviciilor de urgență,
  • atrageți atenția asupra răspunsului juridic  general și banal la decesele și rănile rutiere culpabile,
  • pledează pentru un sprijin mai bun pentru victimele traficului rutier și familiile victimelor,
  • promovarea acțiunilor bazate pe dovezi pentru a preveni și, în cele din urmă, pentru a opri decesele și accidentările din traficul rutier.

 

În cadrul proiectului SABRINA, suntem conștienți de faptul că factorul uman este și va rămâne prezent atunci când se întâmplă accidente. Cu toate acestea, se pot face multe și din punct de vedere al infrastructurii. Avem nevoie de drumuri bine proiectate și bine întreținute și rețele de ciclism. Avem instrumentele și cunoștințele necesare pentru a face rutele de biciclete mai sigure, pentru a salva vieți și pentru a reduce traumele pe drumuri. Scopul proiectului SABRINA este de a ajuta factorii de decizie să planifice, să proiecteze și să implementeze soluții sigure și durabile pentru îmbunătățirea infrastructurii de ciclism în regiunea Dunării și, sperăm, dincolo de ea. Nu este suficient doar să construim infrastructură de ciclism. Este nevoie să fie și sigură. 

Pentru Miro, familia lui Darko, bicicliștii și toți ceilalți participanți la trafic din întreaga lume. Așadar, să ne oprim pentru puțin Duminică, 15 Noiembrie 2020. Să nu uităm.Susținem. Acționăm.