NOUTAȚI

2011-09-15
Siguranţa rutieră pentru copii (continuare)!
Siguranţa rutieră pentru copii (continuare)!

La data de 15 septembrie 2011, Automobil Club din Moldova a desfăşurat acţiunea Siguranţa circulaţiei rutiere, dedicată copiilor, aceasta fiind parte din ciclul de activităţi din cadrul campaniei „Make Roads Safe” Moldova („Să Facem Drumurile Mai Sigure” în Moldova). Astfel, ACM împreună cu Poliţia Rutieră au organizat încă un eveniment „ de profilaxie”, în scopul protejării celor mai vulnerabili participanţi la traficul rutier - copiii (vezi www.saferoads.md).

Conform datelor oferite de Poliţia Rutieră, ponderea cea mai mare din totalul accidentelor anului curent o constituie tamponarea pietonilor (38,2%). Astfel, de la începutul anului 2011 în Republica Moldova au avut loc mai mult de 600 accidente rutiere cu tamponare de pietoni, în urma cărora au decedat 70 de persoane. Fiecare al 13-lea accident rutier are loc din vina pietonilor!

Sunt tragice şi datele statistice privind implicarea copiilor în accidente rutiere. În primul semestru al anului 2011 au fost înregistrate 245 de accidente în care au suferit copii - 11 dintre ei au decedat, iar alţii 266 au fost grav traumatizaţi!

Începutul perioadei şcolare sporeşte riscul de accidente rutiere care implică copiii, de aceea echipa ACM a efectuat un control asupra semnelor de circulaţie şi marcajelor rutiere din apropierea instituţiilor de învăţămînt, depistînd lipsa totală a acestora în multe locuri unde fluxul de copii este intens.

Astfel, în cadrul acţiunii „Siguranţa rutieră pentru copii”, ACM, în parteneriat cu Poliţia Rutieră şi cu ajutorul elevilor şi profesorilor voluntari de la Liceul Teoretic „Chiril şi Metodiu” din capitală, au „desenat” o trecere de pietoni la intersecţia din preajma liceului, unde aceasta lipseşte, deşi elevii circulă intensiv pe strada dată. Prin intermediul acestui mic flash-mob am încercat să facem apel la autorităţile responsabile de problema dată, pentru a întreprinde măsuri concrete întru evitarea „omiterilor” de acest gen.

De asemenea, reprezentanţii ACM au petrecut lecţii informative cu clasele din liceul dat, la care au fost puse în discuţie problemele actuale ale securităţii la trafic din Republica Moldova. Lecţiile date au fost petrecute cu succes şi au scos la iveală un fapt foarte important şi anume cel că elevii cunosc regulile circulaţiei rutiere şi sunt foarte indignaţi de nedreptăţile cu care se întîlnesc pe drumul spre casă.

În timpul acestei acţiuni au fost distribuite broşuri tematice, ce conţin informaţie relevantă cu privire la securitatea în trafic a pietonilor. Elevii claselor mai mici au primit „ABC-ul Micului Pieton”, iar cei mai mari broşuri intitulate „Traversează cu minte!”. Profesorii au rămas foarte mulţumiţi odată ce în şcoli acest gen de materiale informative lipsesc.

Elevii, profesorii, precum şi reprezentanţii ACM speră că autorităţile responsabile nu vor rămîne indiferente la apelul nostru! Iar alte şcoli şi licee cu acest gen de „probleme” sunt în vizorul nostru pentru viitorul apropiat!