NOUTAȚI

2013-02-13
Şofatul sigur înseamnă viaţă!
Şofatul sigur înseamnă viaţă!

La data de 13 februarie curent a avut loc un trening destinat managerilor responsabili de respectarea normelor de siguranţă rutieră în auto-parcuri, precum şi şoferilor care activează în organizaţiile cu parc de maşini mare. Evenimentul s-a petrecut în cadrul proiectului „Şofatul sigur înseamnă viaţă!”, finanţat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi implementat de Alianţa Estică pentru Transport Sigur şi Durabil (EASST) din Marea Britanie şi Automobil Club din Moldova. Experţii locali au fost antrenaţi de specialiştii în domeniu din Marea Britanie şi Austria, care au împărtăşit experienţa ţării lor în rezolvarea problemei accidentelor rutiere în timpul serviciului.

Obiectivele proiectului dat sunt următoarele:

  • Revizuirea standardelor parcurilor de maşini de transport public (autobuze, troleibuze)
  • Respectarea măsurilor de siguranţă rutieră de către conducătorii parcurilor de transport public şi şoferii acestora
  • Revizuirea standardelor şi respectarea măsurilor de siguranţă rutieră de către conducătorii parcurilor private de maşini (taxi, maxi-taxi)
  • Revizuirea standardelor de conducere şi respectarea măsurilor siguranţei rutiere în cadrul parcurilor de maşini comerciale

Totodată, la această etapă a proiectului a fost organizat un concurs în cadrul căruia au fost aleşi cei mai buni şi mai siguri şoferi, cărora le-au fost oferite premii în cadrul Ceremoniei de Înmînare a Premiilor şi Asumare a Angajamentelor, care a avut loc la data de 14 februarie.
La concurs au participat următoarele categorii de şoferi:

  • Şoferii troleibuzelor
  • Şoferii de maxi-taxi
  • Şoferii de autobuze
  • Şoferii Serviciului Situaţii Excepţionale
  • Şoferii Poliţiei
  • Şoferii parcurilor de maşini a companiilor comerciale

Participanţii au fost selectaţi de către conducătorii organizaţiilor în care activează, pentru ca mai apoi să fie verificaţi, cu ajutorul Poliţiei Rutiere, după următoarele criterii: 0 accidente pentru, 0 încălcări ale Regulamentului Circulaţiei Rutiere, disciplină, amabilitate, respect, grijă şi responsabilitate pentru pasageri şi alţi participanţi la trafic. Şoferilor cîştigători le-au fost oferite premii valoroase din partea „Petrom”, „Orange” şi „DAAC Hermes”.
La evenimentul de înmînare a premiilor a participat Ministrul Afacerilor Interne, dl Dorin Recean, precum şi fostul pilot de Formula 1 şi dublu campion al 24 Hours Les Mans, Alex Wurz.

În timpul Ceremoniei, toate companiile care au acceptat să se implice în proiectul dat şi-au asumat responsabilitatea ca în organizaţia lor să fie respectate toate măsurile de siguranţă rutieră, semnînd Angajamentele( Angajament, Certificat, Cod de conduită pentru șoferi ) de respectare a normelor siguranţei rutiere.Angajamentul a fost semnat şi de către ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Austriei şi reprezentanţii PNUD.
La fel, organizaţiilor participante, le-au fost oferite stickere reflectorizante speciale, care urmează a fi încleiate pe toate unităţile de transport ale acestora, în semn de susţinere şi promovare a deplasării în condiţii de siguranţă.
La sfîrşitul evenimentului a avut loc o conferinţă de presă, cu participarea dlui Recean, Alex Wurz şi experţii în siguranţa rutieră din Austria şi Marea Britanie.
Am dori să menţionăm că astfel de Ceremonii vor avea loc anual pentru a încuraja şoferii să respecte Regulamentul Circulaţiei Rutiere şi ca respectul în timpul şofatului să devină un obicei. Următoarea etapă a proiectului „Şofatul sigur înseamnă viaţă!” va avea loc în toamna acestui an şi vor fi luate în consideraţie şi implicate în proiect organizaţiile comerciale.
Îndemnăm pe toţi să fie atenţi la trafic şi să se alăture campaniei noastre, cu scopul atingerii scopului nobil de reducere a numărului accidentelor rutiere cu 50% pînă în 2020!

Împreună putem salva milioane de vieţi!

Video: www.Canal3.md