NOUTAȚI

2010-09-10
Undispozitiv prezentat în PMAN în cadrul acţiunii „Folosiţi centura de siguranţă”!
Undispozitiv  prezentat în PMAN în cadrul acţiunii „Folosiţi centura de siguranţă”!

Cu părere de rău, invenţia despre care se spune că a salvat milioane de vieţi - centura de siguranţă, este utilizată doar de unul din trei şoferi în Republica Moldova, informează sondajele recente.

De ce şoferii din Republica Moldova nu poartă centura de siguranţă? Majoritatea din ei afirmă că ar fi foarte incomodă. Dar în urma nenumăratelor studii, s-a constatat că este vorba de insuficienţă de educaţie în această direcţie, deoarece atît şoferii, cît şi pasagerii nu sunt convinşi încă de faptul că centura de siguranţă le poate salva viaţa.

În acest sens, la 10 septembrie 2010 a avut loc lansarea acţiunii „Folosiţi centura de siguranţă”, aceasta fiind o nouă direcţie a campaniei „Make Roads Safe”, susţinută de Fundaţia FIA şi EASST. Evenimentul de lansare organizat de Automobil Club din Moldova, ce a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, a fost susţinut de Guvernul RM şi Poliţia Rutieră, fiind prezenţi premierul Vlad Filat, Gheorghe Botnariuc, Şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, şi alţi reprezentanţi oficiali. Acţiunea a avut drept scop sensibilizarea conducătorilor auto şi a pasagerilor, punînd accent pe importanţa majoră a cuplării centurilor de siguranţă. Rezultatul urmărit este conştientizarea de către şoferi a beneficiilor utilizării centurii şi reducerea numărului de victime a accidentelor în urma utilizării regulate a acesteia.

Cu acest prilej, reprezentanţii clubului automobilistic ceh UAMK, membru FIA, au oferit un dispozitiv destinat elucidării indispensabilităţii utilizării centurii de siguranţă. Este vorba de o simulare a accidentului rutier, impact frontal la o viteză de 30 km/ora. O astfel de lovitură în realitate produce o deceleraţie asemănătoare cu o cădere de la etajul 5. Toţi doritorii au testat utilajul pînă la 12 septembrie, convingîndu-se, cel puţin, de utilitatea centurii de siguranţă. Deşi viteza pare mică, impactul este foarte puternic şi centura micşorează considerabil probabilitatea unei fatalităţi. Reprezentanţii ACM consideră că mesajul unor astfel de campanii nu trebuie să fie unul blînd, ci să sugereze clar consecinţele, care deseori sunt ireversibile.

În urma testării utilajului, premierul Vlad Filat a declarat: „Fac apel către toţi cei care sunt în trafic să poarte centura de siguranţă, pentru că aşa îşi vor proteja viaţa”, menţionînd că, potrivit unor date statistice, centura de siguranţă minimizează cu 50 la sută riscul pentru viaţă şi integritate corporală.

În acelaşi timp, acţiunea include şi o largă distribuţie a broşurilor „Să facem drumurile mai sigure”, elaborate de ACM, oferind consiliere în vederea conştientizării necesităţii utilizării centurii de siguranţă. Conform Codului Contravenţional al RM, „încălcarea regulilor de folosire a centurii de siguranţă şi a căştii de protecţie a motociclistului este amendată cu 300-400 lei MD (15-20 u.c., 3 puncte de penalizare)”.

În baza experienţei altor ţări, ACM devine încrezător că efectuarea acţiunilor va realiza îmbunătăţiri semnificative. Astfel de acţiuni vor fi desfăşurate în continuare pentru a întipări în conştiinţa publicului mesajul campaniei, în special a celor mai vulnerabile categorii de participanţi la traficul rutier.