NOUTAȚI

2017-02-20
Vizita experților în domeniul securității rutiere din Kazahstan în Moldova cu scopul informării despre succesele obținute în acest domeniu
Vizita experților în domeniul securității rutiere din Kazahstan în Moldova cu scopul informării despre succesele obținute în acest domeniu

În perioada 20-23 februarie curent, Automobil Club din Moldova a fost gazda unei Delegații din Kazahstan și Marea Britanie.

Evenimentul dat a fost desfășurat în cadrul proiectului realizat de către IMC Worldwide și EASST (Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil), cu suportul BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), fiind format din întâlniri și vizite în teritoriu, cu scopul analizării și prezentării rezultatelor proiectelor privind siguranța rutieră în Moldova, măsurile, acțiunile de îmbunătățire a siguranței rutiere și reducerea ratei accidentelor.

Delegația a fost constituită din reprezentanții Ministerului Investițiilor și Dezvoltării al Kazahstanului, Institutului de Cercetare a Autostrăzilor și Departamentului pentru siguranța și întreținerea drumurilor «КазАвтоЖол». În calitate de membri ai Grupului de experți din Marea Britanie au fost prezenți Tim Jakeman din partea IMC, Emma MacLennan - directorul EASST și expertul în inginerie - Matt Chamberlain.

În prima zi a vizitei de lucru, la oficiul BERD la Chișinău, a fost desfășurat un workshop, la care reprezentanții Automobil Club din Moldova și a Fundației ProtectMD, au prezentat informații vizând problema siguranței rutiere în Republica Moldova, cifrele privind situația accidentelor rutiere, reducerea acestora, factorii de risc și modul în care aceștia sunt abordați. De asemenea, în timpul discuțiilor a fost abordat subiectul activității Ministerului Afacerilor Interne precum și eficacitatea reformei poliției.

La întâlnire au fost invitați și reprezentanții Ministerului Transporturilor și Administrației de Stat a Drumurilor care s-au expus referitor la infrastructura rutieră și îmbunătățirile inginerești în Republica Moldova. Membrii delegației au vizitat Centrul Unic de Monitorizare a Traficului Rutier al Departamentului tehnologii informaționale al MAI unde le-au fost aduse la cunoștință activitățile polițienești, aplicarea acestora, precum și eforturile pentru îmbunătățirea nivelului siguranței rutiere la noi în țară.

Membrii grupului de lucru din cadrul proiectului comun al BERD, EASST și ACM, „Șofatul sigur înseamnă viață!”, Tatiana Mihailova- ACM, Liuba Popa- Gas Natural Fenosa, Nicolae Seredniac- administratorul unei companii de microbuze și Gheorghe Morgoci - Parcul de troleibuze și-au împărtășit experiența în realizarea cu succes a Parteneriatului pentru siguranța rutieră în Moldova, Siguranța rutieră la locul de muncă și Siguranța rutieră a transportului public.

Delegația a vizitat de asemenea Regia Transport Electric Chişinău (RTEC), Muzeul RTEC, Centrul Resurselor Informaționale de Stat «REGISTRU», Școala de securitate și muzeul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI și drumul reabilitat în cadrul proiectului MCC - M2, Orhei.

Acestă vizită de lucru a permis delagației din Kazahstan să dobândească noi cunoștințe despre politicile de siguranță rutieră și cele mai bune practici ale Moldovei și Marii Britanii, precum și posibilitatea tuturor părților interesate în domeniul siguranței rutiere din Kazahstan și Moldova de a-și împărtăși propriile realizări sau provocări în materie de siguranță rutieră.