COMUNICAT DE PRESA

Acţiune de siguranţă rutieră pentru copiii cu dizabilităţi
Comunicat de presă


Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai mult de 270.000 de pietoni sunt ucişi pe drumurile din lume anual, aceasta reprezentând 22% din numărul total de victime ale accidentelor rutiere (1,24 milioane de euro). Din cauza lipsei de atenţie a necesităţilor lor şi a tendinţei de favorizare a vehiculelor ce predomină în ultimii ani, pietonii sunt supuşi unui risc crescut de deces, vătămare sau handicap. Printre cei decedaţi sunt mulţi copii şi vârstnici. Unui pericol grav pe drumuri sunt supuse şi persoanele cu dizabilităţi, în special în ţările mici şi în curs de dezvoltare. Moldova este o astfel de ţară, care necesită o mai mare atenţie la nevoile şi căile de acces la toate sferele vieţii pentru copiii cu dizabilităţi, inclusiv integrarea lor în segmentul rutier.
Cu scopul de a aborda problema siguranţei pietonilor, în decursul lunii mai 2013, ONU desfăşoară cea de-a doua Săptămână Globală a siguranţei rutiere marcată în 70 de ţări ale lumii. În cadrul acestei săptămîni Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Philip Batson, actorul englez Tony Hawks, Centrul „Tony Hawks Centru” şi Automobil Club din Moldova (ACM) vor petrece o acţiune de siguranţă rutieră pentru copiii cu dizabilităţi.
La eveniment vor participa copiii împreună cu  părinţii lor, cărora le vor fi oferite reflectorizante pentru a spori vizibilitatea pe drum, distribuite pietonilor de către ACM, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova, în cadrul campaniei „Long Short Walk”  .
Evenimentul va avea loc la data de 24 mai 2013, ora 14:00, la centrul pentru copiii cu dizabilităţi „Tony Hawks Centru”, mun.Chişinău, str. Ion Creangă 39.
Automobil Club din Moldova este o asociaţie obştească, non-guvernamentală, non-profit, membru al Federaţiei Internaţionale de Automobilism şi al Consiliului Naţional pentru Siguranţa Rutieră, care participă în proiecte internaţionale ce vizează siguranţa la trafic. Astfel, în anul 2009, ACM a lansat la nivel naţional, proiectul internaţional „Make Roads Safe” („Să facem Drumurile mai Sigure”), în cadrul căruia sunt întreprinse oricare gen de acţiuni menite să ridice nivelul siguranţei la trafic şi conştientizării gravităţii problemei de către societate şi autorităţile publice. ( www.saferoads.md )
Tony Hawks Centru este o organizatie non-guvernamentală, non-profit, care activează în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova. Centru a fost fondat in anul 2000 cu ajutorul mărinimos a lui Tony Hawks Centru, renumit scriitor şi actor britanic şi cu suportul organizaţiei filantropice britanice (Aid to Russia and the Christian Republics, actualmente ChildAid).
Misiunea Tony Hawks Centru este de a ameliora calitatea vieţii şi sănătăţii copiilor cronic bolnavi care provin din familii social vulnerabile. Centrul realizează această misiune prin sporirea accesului la servicii de recuperare şi educare parentală.(www.tonyhawkscentru.md)
Pentru detalii contactaţi:
Mihailova Tatiana: 22-70-85; 069007040, e-mail:  mihailovat@yahoo.com 
Mandalac Virginia: 20-00-12, 069529050, virginia.ust@gmail.com
Surse:
Cea de-a doua săptămînă globală a siguranţei rutiere
Manualul «Să facem mersul pe jos mai sigur»