Util

2015-02-02
Tinerii – participanți vulnerabili ai traficului rutier!
Tinerii – participanți vulnerabili ai traficului rutier!
Foto: Pinterest

Impulsivitate,

neatenție,

неспособность рассчитать

incapacitate de a calcula viteza și a

evalua pericolul.

Potrivit raportului OMS, accidentele rutiere sunt principala cauză de deces în rîndul tinerilor cu vîrsta cuprinsă între 10-24 de ani.


Copiii și tinerii au nevoie de o atenție specială pe drum, deoarece acești participanți vulnerabili ai traficului rutier încă nu posedă abilitățile necesare și nu au experiență suficientă în mediul rutier creat pentru adulți. Imposibilitatea de a asigura protecţia copiilor și tinerilor pe drum înseamnă o încălcare a dreptului lor fundamental la securitate.

Adolescenților le place independența. Ei se deplasează mai mult singuri sau cu prietenii și sunt încrezători că știu cum să se comporte în trafic. Dar, de fapt, ei își supraestimează aceste abilități.

De aceea, consolidarea principiilor de bază în domeniul siguranței rutiere, este mai importantă decît impunerea unor reguli stricte. Pentru că atunci cînd se vor confrunta cu situații periculoase sau necunoscute pe drum, adolescenților le va fi mai ușor să ia decizii raționale pentru ei înșiși.

Ce să faci pe drum?

• Să traversezi strada cu maximă atenție, mai ales atunci cînd ești împreună cu un grup de prieteni. Aveţi grijă unii de alţii atunci cînd traversați!

• Atunci cînd traversezi, nu vorbi la telefonul mobil, nu scrie mesaje, şi nu sta în rețele sociale.

• Asculți muzică în căști? Aceasta îți distrage atenția, precum şi capacitatea de a auzi ce se întîmplă în jurul tău în trafic și știi bine care sunt riscurile.

• Nu te grăbi să traverseazi drumul – automobilele nu se pot opri brusc. E mai sigur să așteptați pînă se micșorează fluxul de mașini, chiar și la trecerea de pietoni!

Ce să faci cînd ești în automobil?

• Să cuplezi întotdeauna centura de siguranță, indiferent de ce scuze îți găsești! Șoferii sau pasagerii fără centură de siguranță pot fi grav traumatizați chiar și atunci cînd viteza de deplasare nu este foarte mare.

• Pericolul e la fel de mare indiferent pe care banchetă ești așezat, din față sau din spate. Iar în caz de accident rutier poți să-l lovești grav pe cel din fața ta sau chiar să-i provoci moartea! Nu uita să cuplezi centura!

• Dacă observi că șoferul conduce prea rapid sau imprudent, nu ezita să-i spui despre aceasta.

• Dacă bănuiești că șoferul e în stare de ebrietate sau sub influenţa medicamentelor, sau a drogurilor, refuză să mergi cu el.

• Întotdeauna încurajează-ți prietenii să-și asume responsabilitatea în trafic pentru ei înșiși, precum şi pentru pasagerii lor şi alţi participanţi la trafic.

• Nu conduce automobilul, dacă încă nu ai permis de conducere! Demonstrează că ești „cel mai tare” prin alte modalități, nu prin cele care-ți pun viața în pericol!

Ресурс:
leeds.gov.uk
who.int